KPN rolt eind 2015 LoRa-netwerk uit

Dit artikel delen:

KPN wil op 4 november dit jaar een internet of things (IoT)-netwerk hebben uitgerold in Den Haag en Rotterdam. Het gaat om een zogenaamd LoRa-netwerk. Het telcombedrijf wil eind 2016 een landelijk dekkend IoT-netwerk hebben uitgerold. Hoeveel toegang het netwerk moet kosten en welke voorwaarden daar aan zitten is onduidelijk.

Begin dit jaar maakte KPN bekend om LoRa te gaan introduceren. LoRa staat voor Long Range en bevordert de ontwikkelingen van internet of things (IoT). Er wordt hierbij gebruik gemaakt van het LoRa protocol (LoRaWAN), een protocol voor mobiele netwerken dat speciaal is ontwikkeld om aan de hoge eisen van internet of things te kunnen voldoen. 

Met de LoRa-technologie worden toepassingen verbonden met het internet. Deze toepassingen gebruiken doorgaan maar weinig data en hebben weinig bandbreedte nodig. Er kunnen bijvoorbeeld sensoren aan lantaarnpalen worden bevestigd, zodat deze realtime, op afstand, bediend kunnen worden. Meer lezen over LoRa? Lees het artikel ‘What to know about Private LoRa’.

KPN is niet de eerste partij in Nederland die zich bezighoudt met het uitrollen van een IoT-netwerk. Zo is er de Amsterdamse start-up The Things Network, die in zes weken tijd Amsterdam heeft voorzien van een LoRa-netwerk. Ook Groningen beschikt over zo’n netwerk en de start-up wil binnenkort een netwerk in Eindhoven en Antwerpen uitrollen. 

Kwartaalcijfers

Naast de mededeling over de uitrol van een LoRa-netwerk, heeft KPN zijn kwartaalcijfers bekend gemaakt. Hieruit blijkt dat het telecombedrijf over het derde kwartaal van 2015  een geschoonde omzet van 1,75 miljard euro heeft gerealiseerd, een daling van 2,6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar (1,8 miljard). De groeiende omzet bij de consumentenmarkt wordt nog steeds teniet gedaan door de aanhoudende krimp in de zakelijke markt. KPN realiseerde wel een nettowinst van 87 miljoen euro. Een jaar geleden moest het bedrijf over het derde kwartaal nog genoegen nemen met een verlies van 75 miljoen euro. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-27T11:08:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.