EZ wil meer ruimte geven voor Wimax

Dit artikel delen:

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) overweegt om de frequentieruimte voor Wimax in de 5 GHz-band alleen onder licentie vrij te geven. In andere Europese lidstaten is het gebruik van dit spectrum nu vrij, maar daar kleven bezwaren aan.

EZ overlegt binnen de Cept (Conférence Européenne des administrations des postes et des télécommunications) over een zelfde gebruik van de 5,8 GHz-frequentieband door de hele Europese Unie heen. In veel Europese landen, waaronder Frankrijk en Engeland, wordt de 5,8 GHz-band al volop gebruikt voor draadloze datacommunicatie via Wimax. Bedrijven hebben geen vergunning nodig voor het gebruik van dit spectrum. Zij lopen alleen tegen het probleem aan dat door die vrijheid de kwaliteit van de verbindingen niet te beheersen is. De Cept discussieert over het instellen van vergunningen voor de 5,8 GHz-band.


Nederland heeft dit spectrum op dit moment gereserveerd voor vaste straalverbindingen, korte afstandstelemetrie en radarsystemen. Dat verandert zodra de Europese discussie binnen de Cept klaar is. Enige weken terug meldde EZ dat KPN en T-Mobile de vergunningen voor datacommunicatie in de 26 GHz-band verworven hebben. Wimax-apparatuur maakt geen gebruik van deze frequentieband, die een ‘direct-zicht’ verbinding vereist en niet ver reikt. Drie partijen hadden zich gemeld voor deze frequentieruimte. Eén geïnteresseerd bedrijf trok zich op het laatste moment terug. Door de geringe belangstelling zijn de vergunningen voor weinig geld over de toonbank gegaan. KPN en T-Mobile zullen de vergunningen naar verwachting gebruiken voor het doorsluizen van mobiele telefoongesprekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T10:29:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.