KPN ziet winst verdubbelen en jaaromzet dalen

Dit artikel delen:

KPN heeft in 2015 een omzet van zeven miljard euro gerealiseerd. Dit is een daling van 4,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor (zo’n 7,3 miljard euro). De nettowinst is daarentegen verdubbeld: deze steeg van 263 miljoen euro in 2014 tot 524 miljoen euro in 2015. Dat blijkt uit de jaarcijfers van KPN. De omzetdaling schrijft het telecombedrijf toe aan de aanhoudende krimp in de zakelijke markt.

De omzet van KPN daalde in 2015 met 4,5 procent. Het telecombedrijf ziet de omzet op de consumentenmarkt groeien, maar deze wordt teniet gedaan door de aanhoudende krimp van de zakelijke markt. Ook realiseerde het telecombedrijf een lagere omzet bij iBasis, een carrier voor internationaal telefoonverkeer. 

Zakelijke markt

KPN ceo Eelco Blok beschrijft de zakelijke markt als uitdagend. ‘We zien hier de klantbehoefte veranderen van traditionele naar nieuwe diensten. Daarom transformeert KPN het Zakelijke Markt-segment. Dit doen we door producten, diensten en processen te vereenvoudigen, een strikte kostenbeheersing te implementeren en sterk in te zetten op de groei van multi play-werkplekken en nieuwe diensten.’

Het telecombedrijf constateert een aanhoudende daling in traditionele spraakdiensten. KPN-klanten migreren naar VoIP-diensten. Het bedrijf zag in het vierde kwartaal het aantal zakelijke mobiele abonnees afnemen met vierduizend. Hier staat een stijging van de zakelijke multi play-klanten tegenover. Het aantal abonnees nam afgelopen kwartaal toe met 42.000 gebruikers. Dit onderdeel vertegenwoordigt nu 21 procent van de zakelijke mobiele klanten. In totaal beheert KPN nu 472.000 werkplekken.

IT-besparing

Tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers kondigde het bedrijf aan dat de besparingsdoelstellingen zijn verhoogd met vijftig miljoen euro. Dit moet voornamelijk gehaald worden door een besparing op de it-systemen. In totaal wil KPN een kostenbesparing van 450 miljoen euro in 2016 realiseren. Een woordvoerster meldde aan NRC dat deze besparing niet zal leiden tot extra banenverlies. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Los adelantos de hoy serán la base de los de mañana

Plotselinge beschermingsconstructie om te voorkomen dat Spaans de interne communicatie werd kun je niet eindeloos blijven herhalen, het aangekondigde nieuws van vandaag vormt namelijk de basis van morgen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-03T10:15:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.