Vodafone en Ziggo starten joint-venture

Dit artikel delen:

Vodafone en Ziggo voegen hun activiteiten in Nederland samen in een joint-venture. Met de combinatie van Ziggo’s breedbandnetwerk en Vodafone’s mobiele dienstverlening gaat het bedrijf de concurrentie aan met KPN, T-Mobile en Tele2. De joint-venture moet nog door de AFM worden goedgekeurd.

De partijen krijgen elk de helft van de nieuwe onderneming in handen. Vodafone betaalt daarvoor een miljard in cash aan Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo. Dit dekt het verschil van twee miljard euro in waarde tussen de twee bedrijven, schrijven de partijen in het persbericht. Vodafone Nederland boekte in 2015 een omzet van 1,929 miljard euro. De omzet van Ziggo bedroeg in 2015 2,484 miljard.

De twee partijen hebben gezamenlijk ruim vijf miljoen mobiele abonnees, meer dan vier miljoen video-klanten en zo'n drie miljoen breedbandklanten. De joint-venture wordt daarmee de tweede partij in Nederland en een geduchte concurrent van KPN. Vooralsnog blijven de twee merknamen in Nederland bestaan.

Kostenbesparingen van 350 miljoen

Door activiteiten samen te voegen, hopen de twee bedrijven kosten te besparen, een besparing van 350 miljoen euro wordt verwacht. Zo gaan ze gebruik maken van elkaar it-infrastructuur, worden marketingactiviteiten samengevoegd en worden administratieve kosten gedrukt.

Het dagelijkse bestuur van de joint-venture zal uit acht personen bestaan; twee keer drie bestuursleden van Ziggo en van Vodafone en twee personen van de ondernemingsraad. De voorzittersrol zal jaarlijks wisselen. De invulling van managementposities zullen binnenkort - voordat de joint-venture definitief is - bekend worden gemaakt.

Sterke concurrent

'Samen zullen we een sterkere concurrent in Nederland zijn, waarvan de klanten van beide bedrijven en de markt als geheel profiteren', zegt Vodafone group chief executive Vittorio Colao. chief executive officer van Liberty Global Mike Fries vult aan: 'We kunnen niet enthousiast genoeg zijn over onze samenwerking met Vodafone. We kijken ernaar uit om samen te werken aan de ontwikkeling van hypermoderne geconvergeerde diensten voor de Nederlandse markt.'

Liberty Global voegde eind 2014 Ziggo toe aan het portfolio, het bedrijf had toen al UPC in handen.

Verwacht wordt dat de samenvoeging eind 2016 wordt afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-16T10:47:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.