Android blijft aan kop zakelijke smartphonemarkt

Dit artikel delen:
Android

Google’s Android en Apple’s iOS strijden de laatste jaren in Nederland om het grootste marktaandeel van zakelijke smartphones. Android lijkt begin 2016 nog steeds voor te liggen op Apple. Op de zakelijke markt gebruikt 39 procent een smartphone met een Android-besturingssysteem, tegenover 37 procent iOS. De iPhone is nog wel de meest gebruikte smartphone. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile.

Besturingssystemen op zakelijke smartphones

Besturingssystemen op zakelijke smartphones

Computer Profile hield de afgelopen zes maanden interviews met zo’n vijftienhonderd it-verantwoordelijken van Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers over de telecomomgeving. Hieruit blijkt dat Android met 39 procent het meest gebruikte besturingssysteem voor zakelijke smartphones is. Dit wordt op de voet gevolgd door iOS (37 procent).

Blackberry, dat vier jaar geleden nog marktleider was, is vrijwel geheel uit de zakelijke markt verdwenen. Slechts 2 procent van de zakelijke smartphones draait op dit besturingssysteem. Symbian-toestellen, die nog lang zichtbaar waren in een aantal sectoren, zijn in 2016 niet meer op de markt te vinden.

iPhone

Meest gebruikte zakelijke smartphones

Meest gebruikte zakelijke smartphones

Android is het meest voorkomende platform, maar Apple is op de Nederlandse zakelijke markt nog steeds de meest voorkomende smartphonefabrikant. Circa 38 procent van de zakelijke smartphones betreft een iPhone. Samsung is met 31 procent de nummer twee. Alle andere fabrikanten die op Android draaien vormen minder dan 3 procent van het totaal. Huawei verscheen voor het eerst in 2015 op de markt met een aandeel nog onder de 1 procent. Dit jaar is dat aandeel uitgebouwd naar circa 1,5 procent.

Windows Phone

Microsoft lijkt de laatste jaren in de zakelijke markt beetje bij beetje terrein te winnen. Nokia/Microsoft vormt ruim een vijfde van de aangetroffen toestellen. Met name bij onderwijsinstellingen, waar relatief een beperkt aantal zakelijke smartphones in gebruik is, vormen toestellen met Windows Phone een groot gedeelte (54 procent) van het totale aantal zakelijke smartphones.

Voor de twee koplopers, Android en iOS, geldt dat het aandeel Android-toestellen bovengemiddeld hoog is in de segmenten gezondheidszorg (61 procent), it & utilities (52 procent) en transport (51 procent). iOS heeft het hoogste aandeel bij overheidsinstanties (62 procent) en in het handelssegment (54 procent).

Mobile Device Management

Penetratie Mobile Device Management

Penetratie Mobile Device Management

Ook wordt gekeken naar het gebruik van mobile device management (mdm). Ongeveer 17 procent van de locaties met vijftig of meer medewerkers maakt gebruik van een mdm-oplossing. Met name multinationals gebruiken zo’n systeem. Bijna een derde van deze locaties gebruikt mdm-software, in vergelijking met slechts één op de tien locaties van bedrijven met vijftig tot 250 medewerkers. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-04-26T11:59:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.