T-Mobile en Vodafone gaan voor NB-IoT

Dit artikel delen:

De telecombedrijven T-Mobile en Vodafone kondigen beide aan wereldwijd de Narrowband-internet of things (NB-IoT)-techniek op hun netwerken te implementeren. T-Mobile stelt de techniek vanaf volgende week in diverse Nederlandse regio’s beschikbaar. In 2017 moet dit landelijk uitgerold zijn. Vodafone maakt de techniek in het eerste kwartaal van 2017 beschikbaar in vier Europese landen, waaronder Nederland. In 2020 biedt het een wereldwijde dekking.

T-Mobile Nederland start met de implementatie van de NB-IoT-techniek op de netwerken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en de omgeving Schiphol. Het is vanaf volgende week beschikbaar voor het publiek. De komende maanden volgen meer locaties en de techniek is in de loop van 2017 landelijk uitgerold.

Het telecombedrijf spreekt over een wereldwijde uitrol, maar is hier nog weinig concreet over. Het laat aan Computable weten dat de realisatie hiervan afhankelijk is van hoe snel aanbieders in andere landen NB-IoT gaan uitrollen op hun netwerk. In Duitsland is het NB-IoT-netwerk in ieder geval al beschikbaar en het bedrijf verwacht dat andere Duitstalige landen snel volgen.

T-Mobile gaat in samenwerking met klanten en partners de mogelijkheden van NB-IoT onderzoeken. Testers zijn onder meer Itho Daalderop, Dual Inventive en Smartsensors.

Vodafone kondigt ook een wereldwijd uitrol van NB-IoT aan. In het eerste kwartaal van volgend jaar start het met de uitrol bij vier Europese landen. Het betreft Nederland, Ierland, Spanje en Duitsland. In 2020 verwacht het een wereldwijd netwerk te realiseren.

NarrowBand-internet of things

NB-IoT wordt gezien als de internationale standaard voor IoT-netwerken waarmee ‘things’ efficiënt kunnen communiceren. Het is een zogenaamde Low Power Wide Area-techniek, die op een efficiënte wijze sensoren met het internet verbindt. De kosten van de hardware en het stroomverbruik zijn laag, terwijl de kracht van het signaal tot tien keer zo sterk is als dat van gsm. De techniek is hierdoor vrijwel overal en langdurig inzetbaar.

In juni van dit jaar is NB-IoT door de 3GPP goedgekeurd als de standaard voor IoT op mobiele netwerken. Deze standaard is tot stand gekomen in samenwerking met twintig wereldwijde partijen, waaronder Deutsche Telekom en Huawei.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-20T09:53:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.