Siemens blijf onduidelijk over SBS en Com

De publicatie van de kwartaalresultaten van de Siemens groep geeft niet veel duidelijkheid over de toekomst van de kwakkelende mobiele activiteiten (Com) en ict-diensten (SBS).

In het eerste kwartaal van 2005 boekte de Siemens groep een omzet van 36,7 miljard euro, een stijging van 2 procent, en een nettowinst van 1,78 miljard euro, een groei van 16 procent. Bovendien heeft de groep in de voorbije drie maanden verschillende overnames gerealiseerd voor een totaalbedrag van drie miljard euro. Het werknemersbestand is in de afgelopen periode gestegen met 10.000 mensen, tot een totaal van 440.000.

In het eerste kwartaal presteerden alleen de afdelingen Information & Communication (ook wel Com genoemd) en Siemens Business Services ondermaats. Die liggen dan ook sinds enkele maanden in het vizier. “Alle onderdelen van de groep zullen de beoogde doelstellingen in de 18 tot 24 komende maanden moeten behalen”, zegt Klaus Kleinfeld, president en ceo van Siemens.

Wat Com betreft heeft Siemens besloten om de activiteit te reorganiseren en een aparte entiteit te creëren voor zijn mobiele telefoons, Gigaset telefoons en settop boxes. De switch-systemen, umts-netwerken, Voice over IP (waarover recent een akkoord is gesloten met Skype) en de optische netwerktechnologie blijven wel binnen de onderneming.

 

Na de herstructurering denkt Siemens een of meerdere partners te vinden, maar het beklemtoont wel dat het merk Siemens behouden blijft. “De bruid is zo al mooi”, aldus Kleinfeld.

Bij SBS (ict-diensten) blijft het orderboekje wel vollopen, bijvoorbeeld met het tien jaar lopende uitbestedingscontract met de BBC ter waarde van 2,7 miljard euro, of met het salarisbeheer van de Siemens groep in Duitsland. De productgerelateerde diensten staan echter onder zware druk in Duitsland. Sinds de verkoop van het Duitse filiaal Sinitec liggen dan ook alle opties op tafel. “Om tot een oplossing te komen, moeten we sneller actie ondernemen”, stelt Kleinfeld nog.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-28T12:25:00.000Z Redactie Computable/Data News
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.