ACM: T-Mobile moet stoppen met datavrij streamen

Mogelijke boete van 500.000 euro

T-Mobile moet van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stoppen met het aanbieden van zijn dienst 'datavrije muziek'. Hiermee kunnen gebruikers buiten hun databundel om naar muziekstreamdienst Deezer luisteren, waarmee T-Mobile een samenwerking heeft. Stopt de provider hier niet mee, dan hangt T-Mobile een boete van vijftigduizend euro per dag boven het hoofd met een maximum van vijfhonderdduizend, zo meldt de NOS.

De provider heeft laten weten naar de rechter te stappen om de boete aan te vechten. Zolang de zaak onder de rechter is, blijft de dienst beschikbaar, bevestigt de Autoriteit. 

Netneutraliteit

De ACM zegt dat de dienst in strijd is met de Nederlandse wet. Daarmee doelt de waakhond op de zogenoemde netneutraliteit. Deze wet stelt dat al het internetverkeer gelijk moet zijn; een partij mag dus geen voorkeur geven aan een bepaalde dienst, wat in dit geval voor Deezer bij T-Mobile dus wel het geval is. Het datavrij streamen, ook wel zerorating genoemd, is daarom volgens het ACM schadelijk.

Vorig jaar koos ook de Europese Unie voor netneutraliteit, die iets minder ver gaat dan de Nederlandse. T-Mobile stelt dat zijn dienst niet tegen de regels is, omdat de Europese regelgeving op het gebied van netneutraliteit ruimte laat voor uitzonderingen.

T-Mobile is niet de eerste provider die de grens opzoekt van wat mag volgens de Nederlandse netneutraliteitwet. Eerder is KPN op de vingers getikt omdat het klanten buiten de bundel om Spotify liet gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hier kan T-mobile toch heel gemakkelijk omheen. Verkoop het abbo Spotify inclusief ophoging databundel. Hierdoor is de databundel uitgebreid en netneutraliteit blijft in stand.

Dit is weer typisch Nederlands gedrag, als een persoon of bedrijf iets heeft dat positief is, dus geen extra geld kost, dan mag dat niet omdat anderen het niet hebben. Draai het verdorie om! Zorg ervoor dat Vodafone, KPN en consorten het ook aan moeten bieden.

Vergelijkbaar met lease auto's, doordat de mensen met lease auto's niet de lasten hebben die mensen met een eigen auto wel hebben, worden mensen met een lease auto extra belast. In plaats dat mensen met een eigen auto minder belasting hoeven te betalen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-27T11:42:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.