Jaarwisseling: forse piek dataverbruik, geen record

Dit artikel delen:

Vodafone Nederland zag in de nieuwjaarsnacht rond 0.30 uur een piek in het dataverkeer. Op dat moment werd 25,9 gigabyte per seconde verbruikt door klanten die nieuwjaarswensen verstuurden en doorbelden. De piek in het dataverkeer was onder meer door het gebruik van 4G fors hoger dan een jaar eerder, maar bleef onder de hoogste piek in het netwerkverkeer die de provider op een ander moment in 2016 zag.

Een woordvoerder van Vodafone vertelt aan ANP dat de piek van 25,9 gigabyte lager ligt dan het drukste moment tot nu toe. Dat was tijdens de kickbokswedstrijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven op 10 december 2016. Toen tikte het dataverkeer op het Vodafone-netwerk op een bepaald moment de 35 gigabyte per seconde aan. Een flinke klap voor het netwerk, maar het ging niet knock-out.

Over de hele jaarwisseling gemeten, steeg het datagebruik wel fors. Klanten van Vodafone gebruikten tussen zaterdag 31 december 18.00 uur en zondag 1 januari 04.00 uur ongeveer 58 terrabyte, tegen 30 terrabyte een jaar eerder. Volgens een woordvoerder was het datagebruik onder meer zo hoog doordat veel mensen belden via het 4G-netwerk.

VodafoneZiggo

Vodafone Nederland en Liberty Global (het moederbedrijf van Ziggo) rondden kort voor de jaarwisseling de samenvoeging van hun Nederlandse activiteiten af. Vodafone Nederland is daarmee onderdeel van het fusiebedrijf VodafoneZiggo. Het bedrijf beschikt over een landelijk dekkend eigen netwerk voor vaste en mobiele telefonie, internet en televisie en zal sterker de concurrentie aangaan met KPN. 

KPN

KPN meldde in de nieuwjaarsnacht dat de piek in het mobiele dataverkeer rond 0.30 uur was bereikt. Bij de telecomaanbieder lag het mobiele datagebruik rond 02.00 uur zondagmorgen ongeveer 40 procent hoger dan tijdens de vorige jaarwisseling.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-02T10:11:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.