Ziggo verhoogt snelheid kabel fors met EuroDocsis

Telecomleverancier Ziggo gaat naar eigen zeggen een stap verder dan glasvezel. Het bedrijf legt namelijk EuroDocsis 3.1, de Europese versie van docsis, aan in ons land. Dit blijkt uit navraag van vergelijkingssite www.allesin1vergelijken.eu. Via deze techniek zijn via de kabel symmetrische snelheden tot 1 gb/s mogelijk. Er kunnen zelfs snelheden van tien gbit/s per download en twee gbit/s per upload worden gerealiseerd, aldus de provider.

De symmetrische snelheden bij internet via de kabel worden behaald doordat het gehele spectrum voor het downloaden en uploaden wordt gebruikt. Bij het huidige kabelinternet is het spectrum verdeeld. Door deze verdeling is er momenteel op de kabel een hogere downloadsnelheid en een lagere uploadsnelheid beschikbaar. Met EuroDocsis 3.1 is er echter een veel hogere downloadsnelheid haalbaar, aldus het bedrijf. 

IPTV

Naast EuroDocsis 3.1 zou Ziggo ook nog eens kunnen overstappen naar het systeem dat door KPN (IPTV) wordt gebruikt. Ook hierdoor zou er al veel meer bandbreedte voor internet beschikbaar komen dan dat er nu is. Volgens een woordvoerder is het systeem aan Ziggo aangeboden en wordt het waarschijnlijk de volgende stap, het staat volgens hem ‘op de planning’.

In februari van vorig jaar werd bekend dat Ziggo en Vodafone Nederland verder gaan als één bedrijf. De nieuwe provider met een vast en mobiel netwerk moet beter concurreren met bedrijven als KPN, T-Mobile en Tele2. Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, heeft een joint venture met Vodafone opgericht om de nieuwe provider te creëren. Beide bedrijven krijgen de helft van de gezamenlijke onderneming in handen. Daarvoor heeft Vodafone een miljard euro betaald aan Liberty Global.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"een stap verder dan glasvezel" - haha, die is grappig. De commerciele jongens geven weer een draai aan theorie en realiteit. Er zou moeten staan: " IN THEORIE zijn via deze techniek via de kabel symmetrische snelheden tot 1 gb/s mogelijk."

Als Ziggo overgaat op IPTV, dan zijn ze hun unique selling point, DVB-C, kwijt, en dan stap ik over op glasvezel!

Nu nog een supersnelle kaart in de pc en harde schijven die ook super hoge download aan kunnen, want veel mensen hebben nog oudere desktop.

@Bob, in 2000 was er al een bedrijf in Californië dat 11 Gbit/s in de praktijk haalde over 75 ohm coax van 120 meter. Met behoud van analoog antennesignaal was dat 4 Gbit/s. Zolang laser-on-silicon maar niet goed doorbreekt voor dit soort toepassingen blijf je transceivers nodig hebben aan beide uiteinden en blijft coax energetisch in het voordeel ten opzichte van glasvezel voor de gemiddelde afstand tussen verdeelkast en voordeur. Laser-on-silicon gaat binnen dezelfde (server)kast nog maar tot 10 Gbit/s of zo. Alles wat je aan snelheid door de lucht kunt halen, kun je volgens mij minstens ook over coax halen en dat zullen waarschijnlijk tientallen gigabits per seconde zijn. Ik ben geen hoogfrequent-expert, dus hou me ten goede.

Ik mis in dit artikel toch wel erg het waar, wanneer en voor wie. Als Ziggo dit gaat doen, wanneer dan?

Daarnaast zijn er al tijden ISP's die 1000 Mbit synchroon doen, zelfs 10 Gigabit is al verkocht aan consumenten. Een stap verder dan glasvezel? Dan moet je toch echt méér dan 10 Gigabit verkopen.

Bovendien doet Ziggo al jaren IPTV. Dat is het hele bestaansrecht van de Horizon Box.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-01-05T10:48:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.