The Phone House vraagt faillissement aan

Dit artikel delen:

The Phone House heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Midden Nederland. De aanvraag betreft het hoofdkantoor in Amersfoort, zeventig eigen winkels en ook enkele webwinkels. Oorzaken van het faillissement zijn volgens de telefoonketen de directe concurrentie van telecomoperators en de aangepaste Wet op het financieel toezicht die het ‘gratis’ aanbieden van telefoons bij abonnementen zeer beperkt.

De onderneming telt 806 medewerkers. De 74 franchisevestigingen van The Phone House vallen buiten het faillissement. Alle winkels blijven voorlopig open. 

‘Ondanks de kostenbesparingen die de laatste jaren zijn doorgevoerd, investeringen in nieuwe omnichannel-systemen en een vernieuwd winkelinterieur zag The Phone House de resultaten onvoldoende verbeteren’, aldus het bedrijf. Naast teruglopende verkopen kreeg het belbedrijf te maken met lagere vergoedingen vanuit de telecomoperators. Hierdoor liepen de resultaten van de onderneming snel terug. Momenteel onderzoeken de curatoren de mogelijkheden van een doorstart.

Nieuw winkelconcept brengt geen soelaas

The Phone House investeerde eind vorig jaar nog in een nieuw winkelconcept. Doel daarbij was om een ‘warme, uitnodigende en overzichtelijke’ belwinkel te realiseren. De keten heeft zo’n honderdvijftig winkels verspreid over ons land. De Nederlandse tak is sinds 2015 jaar in handen van Relevant Holdings, dat na het faillissement van BAS Group ook elektronicaketens Dixons en iCentre overnam. De Nederlandse tak van The Phone House werd in 2015 door Dixons Carphone verkocht aan Relevant Holdings. Een jaar eerder werden bij een reorganisatie al eens vijftig winkels gesloten.

Wet financieel toezicht

The Phone House stelt dat de nieuwe Wet op het financieel toezicht (Wft) één van de oorzaken van het faillissement is. Hierbij wordt de 'gratis' telefoon bij een telefoonabonnement gezien als een (goederen)krediet. Daarom is de Wft van toepassing op deze telefoon. Hierdoor moet de kredietaanbieder, in dit geval dus The Phone House, toetsen of de koper de maandelijkse lasten kan betalen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-14T15:48:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.