Oud-telecomtoezichthouder Jens Arnbak overleden

Dit artikel delen:

Professor Jens Arnbak is op 20 februari 2017 op 73-jarige leeftijd overleden na een lang ziekbed. Hij was van augustus 1997 tot september 2005 de eerste voorzitter van de Opta (Onafhankelijke Post- en Telecommunicatie Autoriteit).

Arnbak moest als Opta-voorzitter toezicht houden op de vrije marktwerking in de in 1997 geliberaliseerde telecomsector. Hij kwam geregeld in aanvaring met de telecombedrijven, onder meer over de in zijn ogen vaak te hoge tarieven die zij hanteerden. Arnbak botste met name met KPN; de voormalige telecom-monopolist vond dat hij de markt te snel wilde openstellen voor buitenlandse concurrentie. Ook politici in Den Haag, met telecom in hun portefeuille, hadden soms moeite met het eigenzinnige optreden van de Opta onder Arnbak.

Arnbak kwam in 1972 naar Nederland. Hij was natuurkundige. In 1979 werd hij benoemd tot hoogleraar telecommunicatie aan de Technische Universiteit Eindhoven. In 1986 kreeg hij ook een hoogleraarspost aan de TU Delft.

In 2002 werd Arnbak ook de eerste voorzitter van het platform van Europese telecom-regulatoren (ERG), een adviesorgaan van de Europese Commissie. De Opta ging in 2013 op in de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

In een officiële verklaring laat de ACM weten: 'Met verdriet namen wij kennis van het overlijden van prof. dr. Jens Arnbak. Als eerste voorzitter van het college van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit betekende hij veel voor de ontwikkeling van de markten voor post en telecommunicatie. Jens heeft op een warme en mensgerichte manier OPTA vormgegeven. Daarbij combineerde hij in een heel eigen stijl inhoudelijke integriteit met een scherpe visie.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-02-24T09:23:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.