Vlaanderen stelt verkeersdata open

Initiatief moedigt ontwikkelaars verkeers-apps aan

Dit artikel delen:
file

Het Vlaams Verkeerscentrum (VVC) en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stellen de actuele verkeersgegevens van de meetlussen en de rijstrooksignalisatie op de Vlaamse snelwegen beschikbaar als open data. Doel erachter is de ontwikkeling van verkeers-apps te stimuleren.

De nieuwe verkeersinfo die ter beschikking wordt gesteld, is in realtime en gratis te consulteren via het open data-portaal van de Vlaamse overheid (opendata.vlaanderen.be). Op een zeshonderd locaties op de Vlaamse snelwegen worden de verkeersstromen de klok rond gemeten aan de hand van dubbele detectielussen in het wegdek. Het VVC gebruikt die meetgegevens bij zijn dynamisch verkeersmanagement en voor de opmaak van verkeersinformatie in realtime, maar ook voor allerlei studierapporten en analyses over de verkeersevolutie in Vlaanderen. 

De datasets van AWV en het VVC staan voor iedereen ter beschikking voor integratie in bestaande verkeersapplicaties of voor de aanmaak van nieuwe toepassingen. Hergebruik is standaard toegestaan via de zogeheten Modellicentie Gratis Hergebruik. Verkeerscentra uit de buurregio's en de Vlaamse steden en gemeenten kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken voor hun mobiliteitsbeheer, terwijl ook producenten van navigatiesystemen of andere app-ontwikkelaars ermee aan de slag kunnen om een betere of nieuwe service aan te bieden.

Pilootproject

Het VVC biedt al een tijdje datasets van zijn verkeersinformatie als open data (in Datex2- en Otap-formaat). Sinds 2016 stelt ook AWV verscheidene datasets over de weginfrastructuur beschikbaar en zorgt het voor de doorstroming ervan naar Geopunt (het portaal voor geografische overheidsinformatie).

Tegelijk loopt een pilootproject om relevante mobiliteitsinformatie (zoals snelheidsbeperkingen) eveneens als open data aan te leveren aan kaartenmakers om die gegevens sneller in de navigatiesystemen te krijgen. AWV en VVC werken nauw samen om in de toekomst nog meer gegevens als open data te publiceren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-08T16:07:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.