Cbp bevestigt ACM-uitspraak: Netwerk KPN blijft open

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) KPN terecht verplicht zijn netwerk open te stellen voor concurrenten. Het CBb is de hoogste bestuursrechter. Hoger beroep is niet mogelijk. Deze uitspraak is daarom onherroepelijk.

Het CBb heeft op 17 juli 2017 uitspraak gedaan over het marktanalysebesluit 'Ontbundelde toegang'. Op basis van die marktanalyse heeft de ACM bepaald dat KPN in de periode 2016-2019 concurrerende aanbieders toegang moet blijven bieden tot zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk.

De ACM vindt deze uitspraak goed voor zowel consumenten als bedrijven. Zonder regulering van de autoriteit zouden de meeste klanten voor hun telecomdiensten alleen kunnen kiezen uit KPN of Ziggo. Nu kunnen zij ook kiezen tussen verschillende aanbieders op het KPN-netwerk, zoals Online, Tele2 en T-Mobile. Dit leidt tot lagere prijzen en betere diensten, aldus ACM.

Regulering

De Europese Commissie heeft in 2015 kritisch gekeken naar deze marktanalyse. Op basis daarvan versterkte de ACM haar besluit. Op 1 januari 2016 trad de regulering vervolgens in werking. Verschillende (telecom)partijen stapten naar de rechter tegen het besluit van de ACM. Het CBb oordeelt echter dat ACM haar besluit goed heeft onderbouwd.

Het CBb volgt alle onderdelen van de analyse van de ACM, waaronder de concrete verplichtingen die de ACM aan KPN heeft opgelegd. Daarbij stelt het CBb dat de ACM KPN mag reguleren, omdat KPN op de zakelijke telecommarkt sterker is dan alle andere concurrenten, waaronder Ziggo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-18T16:58:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.