Omzet KPN daalt door zakelijke markt en EU-roaming

Dit artikel delen:

Ict- en telecomconcern KPN heeft in het derde kwartaal van 2017 6,6 procent minder omzet geboekt. De omzet onder zakelijke klanten blijft dalen. De omzet liep ook terug door nieuwe EU-regels voor roaming. Het bedrijf behaalde minder inkomsten uit internetdiensten aan buitenlandse gebruikers van het KPN-netwerk door nieuwe EU-regels die afgelopen zomer startten.

De omzet van KPN daalde met 6,6 procent naar 1,6 miljard euro. KPN stelt dat zonder de impact van de nieuwe roaming-wet de omzet 'slechts' 1,9 procent daalde. Dat betekent dat het bedrijf miljoenen euro's aan omzet misloopt door die nieuwe EU-regel.

KPN licht in een handelsbericht toe dat de omzetstijging in de consumentenmarkt (klantgroei en hogere inkomsten per huishouden) tenietgedaan wordt door de zakelijke markt. Zakelijke klanten kiezen minder voor vaste diensten en de prijzen voor mobiele abonnementen staan onder druk. KPN-ceo Eelco Blok, die in 2018 opstapt, zei in een toelichting dat de omzet in de zakelijke markt nog steeds daalt, maar dat die daling afneemt. 

Blok benadrukte dat KPN zijn zakelijke aanbod versnelt aanpast op nieuwe vragen uit de markt. Deze zomer heeft KPN binnen enkele maanden zijn zakelijke diensten omgegooid in een 'Alles-in-1-Zakelijk'-aanbod. Daarmee richt het bedrijf zich onder meer op dienstverlening aan zelfstandig ondernemers (zzp'ers). Het bedrijf ligt naar eigen zeggen op koers om binnen drie jaar tijd driehonderd miljoen op kosten te besparen. In 2017 is volgens het 'vereenvoudigingsprogramma' al 95 miljoen euro op de bedrijfskosten bespaard. 

Financiële resultaten

De totale omzet van KPN kwam uit op ruim 1,6 miljard euro. Een daling van 6,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. De operationele winst daalde in het afgelopen kwartaal met 13 procent tot 253 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (ebitda) van KPN daalde met 9,3 procent tot 603 miljoen euro.

De nettowinst van KPN kwam uit op 132 miljoen euro, tegenover 45 miljoen euro een jaar eerder. Toen drukte eenmalige kosten vanwege een bod op obligatieleningen de financiële resultaten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-26T10:45:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.