Managed hosting door True

Proximus trekt stekker uit telegram

Dit artikel delen:
Stekker

Na 150 jaar is het zo ver, Proximus verstuurt vanaf vandaag geen telegrammen meer. Het aantal gebruikers van de dienst is zo sterk teruggelopen dat de service niet meer rendabel is.

De geschiedenis van het telegram in België gaat terug tot meer dan 150 jaar voor de elektrische telegraaf en zelfs tot meer dan tweehonderd jaar voor de optische telegraaf. De eerste dienst van de elektrische telegraaf werd immers gelanceerd in 1846 langs de spoorweglijn die Brussel verbindt met Antwerpen, terwijl de eerste dienst van de optische telegraaf in ons land nog veel eerder van start ging: in mei 1803.

Tientallen jaren lang werd het telegram gebruikt om een geboorte, huwelijk of overlijden aan te kondigen. Maar vooral bedrijven en meer bepaald advocaten en gerechtsdeurwaarders (aangezien de telegrammen een begin van juridisch bewijs vormden) en ook interimagentschappen (om uitnodigingen te versturen) maakten er graag gebruik van.

Begin jaren tachtig werden er nog meer dan anderhalf miljoen telegrammen verstuurd en ontvangen in België. Veel waren afkomstig uit Italië, waar de dienst erg populair was. In de loop der jaren echter nam het gebruik van het telegram geleidelijk aan af en werd het vervangen door modernere en goedkopere communicatiemiddelen: eerst door de fax, daarna door e-mail, sms en recenter nog door instant messaging. 

In 2017 gingen er in de eerste elf maanden nog achtduizend telegrammen de deur uit. Te weinig om rendabel te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Jouw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-12-29T15:13:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.