KPN ziet datagebruik en 4G-snelheid toenemen

Dit artikel delen:

KPN ziet het totale datagebruik in 2017 stijgen tot 4,7 Terabytes. Dat was een jaar daarvoor nog 3,4 Terabyte. Ook de gemiddelde 4G-downloadsnelheid neemt in 2017 toe tot 58 megabit per seconde (Mbps). In 2016 was dit gemiddeld 51 Mbps. Dat blijkt uit het jaarverslag van het telecombedrijf.

KPN investeerde vorig jaar 1,4 miljard euro in zijn infrastructuur. Een onderdeel hiervan is de realisatie van een gedecentraliseerd netwerk. Hiervoor heeft het telecombedrijf een ring van 161 locaties in Nederland gebouwd, waar het dataverkeer van lokale klanten wordt afgehandeld. Dit ter voorbereiding van de groei aan mobiele data.

Ook is geïnvesteerd in het 4G-netwerk. Als onderdeel hiervan is de gemiddelde downloadsnelheid toegenomen. Daarnaast blijft het bedrijf investeren in de 4G-verbindingen, vooral op het gebied van de stemkwaliteit. ‘Er zijn nieuwe masten gebouwd om de dekking en capaciteit te verbeteren. Dit moet de gebruikerservaring bij onze klanten van het 4G-netwerk verbeteren’, aldus het rapport.

Een andere investering is het lte-m-netwerk. Dat is een gestripte variant van het lte-netwerk en is bedoeld voor internet of things-toepassingen. KPN spreekt bij dit netwerk specifiek over machine-to-machine (m2m)-diensten over 2G. De uitrol van dit netwerk is in december 2017 van start gegaan en moet in 2018 afgerond worden. Het netwerk is naar eigen zeggen complementair aan het LoRa-netwerk.

Investeringen in 2018

Dit jaar steekt KPN 1,1 miljard dollar in zijn netwerken. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2017, lichtte het managementteam de investeringen voor dit jaar toe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-02-26T13:31:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.