Surfnet bouwt innovatief onderzoeksnetwerk

Dit artikel delen:

Telindus Nederland en SARA gaan Surfnet bijstaan in de realisatie van het Network Operations Center (NOC) voor de zesde generatie van het Surfnet-netwerk. De overeenkomst met een waarde van twee miljoen euro geldt naar verwachting tot eind 2010.

De werkzaamheden van het NOC bestaan enerzijds uit het operationele netwerkbeheer en anderzijds uit de ondersteuning van onderzoeksactiviteiten en het leveren van een actieve bijdrage aan de innovatiedoelstellingen van Surfnet6. Dit netwerk wordt momenteel gebouwd in het kader van GigaPort.

Het operationele netwerkbeheer bestaat uit incidentmanagement, configuratiemanagement, reporting, change management, performance management en security management, inclusief het monitoren van het netwerk - 24 uur per dag, zeven dagen per week. Dat laatste gebeurt vanuit het Telindus International Service Centre in België. Het change management en de onderzoeks- en innovatieondersteuning worden vooral vanuit Amsterdam geleverd.

Surfnet is de organisatie achter het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek. Surfnet6 is een 'next generation' hybride optisch en ip-netwerk, dat vanaf eind dit jaar alle Nederlandse universiteiten, academische ziekenhuizen en andere instituten voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en de rest van de wereld moet verbinden.

Door het hybride karakter van het netwerk kunnen instellingen straks naast het ip-gerouteerde verkeer ook gebruikmaken van lichtpaden. Vooral veeleisende wetenschappelijke applicaties kunnen straks effectiever en goedkoper over lichtpaden geleid worden, zonder dat ze daarbij het ip-verkeer hinderen. "Het hybride netwerk biedt een oplossing voor het verkeer tussen veel verschillende eindbestemmingen en het groeiend aantal grote point-to-point datastromen", zegt Eric Heemskerk, manager Business Development van SARA.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-02T10:28:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.