VodafoneZiggo bestrijdt besluit openstelling netwerk

Regulering vaste kabelnetwerken van ACM gaat vandaag in

Dit artikel delen:
Rechtspraak

Vanaf vandaag moet VodafoneZiggo zijn vaste kabelnetwerk openstellen voor andere aanbieders. Dat staat in het recent genomen marktanalysebesluit Wholesale Fixed Access van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). VodafoneZiggo is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep.

VodafoneZiggo heeft laten weten beroep aan te tekenen tegen het besluit dat het zijn vaste netwerk moeten openstellen voor andere aanbieders. Het telecombedrijf zegt in een verklaring: 'Wij denken nog steeds dat de markt voor internettoegang in Nederland zeer competitief is. Er worden aantrekkelijke pakketten tegen concurrerende prijzen aangeboden. Daarom zien we geen reden voor méér regulering. Het besluit van ACM brengt de goed functionerende markt in gevaar, zonder dat daar een juiste rechtvaardiging voor is.'

De ACM stelt in haar marktanalyse vast dat KPN en VodafoneZiggo een gelijkwaardige positie op de telecommarkt hebben met elk een eigen vast- en een mobiel netwerk. Hun marktmacht stelt hen in staat om alternatieve aanbieders van de markt te weren en vervolgens te hoge retailprijzen voor eindgebruikers te hanteren. Om te zorgen voor voldoende concurrentie op de markt, heeft de ACM besloten tot regulering, die in gaat op 1 oktober 2018.

Alternatieven

Voorheen hadden alternatieve aanbieders zonder eigen vast netwerk alleen toegang tot het netwerk van KPN. De ACM dwingt nu via regulering af dat zij ook via het vaste kabelnetwerk van VodafoneZiggo internet-, televisie- en vaste telefoondiensten kunnen aanbieden. Als zij concrete plannen hebben om dit soort diensten aan te bieden moet VodafoneZiggo het netwerk daarvoor geschikt maken. Naar verwachting is dat in de loop van volgend jaar gereed, aldus de autoriteit.

Voor KPN zijn de nieuwe regels lichter dan voorheen. Zo mag KPN in gebieden met glasvezel toegang tot koper uitfaseren. De ACM stelt hieraan wel voorwaarden, om ervoor te zorgen dat andere aanbieders die gebruik maken van het netwerk van KPN effectief kunnen blijven concurreren.

Volgens Henk Don, bestuurslid ACM, zijn KPN en VodafoneZiggo gezamenlijk dusdanig dominant op de markt dat zij die positie kunnen gebruiken om in stilzwijgende afstemming bijvoorbeeld prijzen voor consumenten te verhogen of voorwaarden in hun voordeel aan te passen.

'Omdat zowel KPN als VodafoneZiggo die mogelijkheden heeft, vindt de ACM het eerlijk om het netwerk van beide partijen open te stellen voor concurrentie. Op deze wijze kunnen aanbieders zonder eigen netwerk toch hun diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven. Zo blijft er voldoende concurrentie op de retailmarkten met meer keuze en goede tarieven', meldt Don in een persverklaring.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat Ziggo een groot technisch probleem zal hebben als er meerdere providers op een dergelijk antiek netwerk moeten komen en dat ze daarom een beetje tegenstribbelen, het betreft hier een ouderwets shared netwerk (jaren '70 technologie) met allerlei compressies en encryptie. Over niet al te veel tijd zal deze technologie volledig achterhaald zijn en zal ook Ziggo over moeten naar een glasvezelinfrastructuur en wordt het probleem vanzelf opgelost. De kreet dat ze al glasvezel hebben is onzin, het gaat nou net om de last mile.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-10-01T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.