KPN sluit Huawei uit voor core-netwerk 5G

Wel voorlopig contract met Huawei voor mobiele radio- en antenne-netwerk

Dit artikel delen:

KPN sluit het Chinese Huawei uit als leverancier voor het core-netwerk van het nieuw te bouwen 5G-netwerk. Alleen een westerse partij mag de apparatuur leveren voor het core-netwerk. KPN scherpt naar eigen zeggen het securitybeleid voor vaste en mobiele netwerkleveranciers aan.

Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht. KPN kiest later een westerse leverancier voor de bouw van het nieuwe mobiele core-netwerk voor 5G.

Voor het mobiele radio- en antenne-netwerk van het nieuwe te vormen 5G-netwerk is een voorlopige overeenkomst getekend met Huawei. Maar dat contract is nog te ontbinden, bijvoorbeeld als de Nederlandse overheid besluit om Chinese bedrijven volledig uit te bannen voor het leveren van communicatieapparatuur voor Nederlandse netwerkinfrastructuren.

KPN: ‘Deze voorlopige overeenkomst kan worden aangepast dan wel teruggedraaid om het in lijn te brengen met toekomstig Nederlands overheidsbeleid.'

Huawei is specialist op het gebied van radio- en antennetechnologie. Wat betreft de modernisering van het mobiele netwerk naar 5G, gaat KPN zowel het mobiele core-netwerk, dat vanuit security-oogpunt gevoeliger is, als het mobiele radio- en antennenetwerk vernieuwen. Voor het mobiele radio- en antenne-netwerk heeft KPN een voorlopige overeenkomst getekend met Huawei om de voorbereidende werkzaamheden voor de modernisering te starten.

Reactie Huawei

Huawei laat weten dat het begrijpt dat KPN de leveranciers voor core- en mobiele radio- en antennenetwerk scheidt. Maar met de keuze om dit te doen op basis van geografische afkomst van de leverancier (KPN kiest alleen westerse leveranciers voor de netwerkapparatuur van zijn core-netwerk), is Huawei het niet eens. 'Daar denken we anders over', laat een woordvoerder weten.

Volgens Huawei zijn er andere mogelijkheden om beveiligingslagen in te bouwen, bijvoorbeeld via tests en gerichte risico-analyses, zoals momenteel in verschillende landen gebeurt. 

Huawei is één van de netwerkapparatuurleveranciers van de core van het 4G-netwerk meldt KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Eindelijk een verstandige beslissing van de grootste NL communicatieprovider.

Buy european !
Niks mis mee

We kopen al genoeg producten uit China.

Op zich een volstrekt voorspelbaar besluit, in navolging van andere bedrijven en landen. Al vraag ik mij wél af hoeveel onderdelen van de netwerkcomponenten uiteindelijk in China blijken te zijn geproduceerd. Net zoals bij het gros van PC's, etc.

Hetgeen niet weg neemt dat Huawei's repliek hout snijdt. De '5 Eyes' hebben over de jaren weinig scrupules gehad om de '9 Eyes' en '14 Eyes' te begluren. Zoals de jarenlange kijkoperatie door het Britse GCHQ bij Belgacom.

Nederland zou er dan ook goed aan doen om van de nationale ontwikkeling en uitrol van 5G tot een schoolvoorbeeld van beveiliging te maken. We hebben immers alle top-expertise in huis.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-04-26T11:40:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.