Afzet huurlijnen KPN daalt bijna tien procent

Dit artikel delen:

KPN is in Nederland in het eerste kwartaal van 2005 ruim 9 procent (ruim 5700) van zijn afnemers van huurlijnverbindingen kwijtgeraakt.

Het aantal huurlijnen liep in een kwartaal terug van 59.487 tot 53.769 (en niet zoals we eerder op instigatie van Point-Topic abusievelijk meldden van 445.000 tot 423.000). Bedrijven, met name in het MKB, stappen blijkbaar over op ip-vpn verbindingen via dsl, een veel goedkopere oplossing. Op de dsl-markt raakt KPN in toenemende mate zijn groothandelspositie kwijt aan internetaanbieders die zelf een eigen netwerkinfrastructuur opbouwen.

 

Dat resulteerde in een achteruitgang van 22 duizend van dergelijke groothandelslijnen, een daling met 5 procent (van 445.000 lijnen tot 423.000). Dat blijkt uit cijfers van de Britse breedbandconsultant en nieuwssite Point-Topic, gebaseerd op kwartaalcijfers van KPN. Het aantal dsl-lijnen is volgens Point-Topic wereldwijd in twaalf maanden met 54 procent gestegen tot ruim 107 miljoen.

 

In het eerste kwartaal van 2005 zijn er 10,1 miljoen dsl-lijnen bijgekomen. Alleen het vierde kwartaal van 2004 was succesvoller met 10,4 miljoen nieuwe lijnen. Het Brits-Nederlandse Telecompaper schat dat er thans wereldwijd 158 miljoen breedbandgebruikers via de kabel of dsl-verbindingen zijn.

 

De groei in Zuid-Korea, Hong Kong en Taiwan zwakt af, meldt Point-Topic. Opkomende markten als Turkije, Thailand en Polen groeien met 24 procent of meer. Azië en de Pacific is de leidende regio voor breedband, gevolgd door Europa en de VS. Groot-Brittannië is het procentueel snelst groeiende dsl-land ter wereld met 20 procent groei in één kwartaal tot vijf miljoen aansluitingen. Het groeit daarmee sneller dan China, dat uitkomt op 15 procent groei tot bijna twintig miljoen aansluitingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-14T15:35:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.