KPN test 5G-netwerk tussen meerdere locaties

KPN zegt met succes het 5G-netwerk getest te hebben tussen meerdere locaties verspreid over Nederland. Het ict-concern maakt stapsgewijs zijn mobiele netwerk technisch gereed voor 5G. Daarbij test het de laatste radiotechnologie en antennes en gebruikt het 5G-frequenties in combinatie met de nieuwste smartphones.

Het gaat om de smartphones Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en een Oppo Reno 5G. Die werden verbonden met het 5G-testnetwerk van KPN, verspreid over Nederland. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 Gbps-transmissienetwerk en met één van de smartphones werd een downloadsnelheid van 1,3 Gbps gerealiseerd.

Zo zijn telefoon-, videogesprekken en datasessies gevoerd vanaf de nieuwste 5G-smartphones tussen het 5G-indoornetwerk in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena, het 5G Fieldlab in de Rotterdamse Haven en het Technology Lab van KPN in Den Haag. Daarbij is gebruik gemaakt van de 3.5 GHz-spectrumband. Hiermee zet KPN een volgende stap in het technisch gereed maken van zijn mobiele netwerk voor 5G.

Nieuwe toepassingen

Volgens KPN laat de test zien dat met 5G de capaciteit verder toeneemt en hele hoge snelheden te realiseren zijn. Met de komst van 5G komen ook kortere reactietijden (latency) en meer precisie beschikbaar in het mobiele netwerk. Dankzij deze aspecten worden tal van nieuwe toepassingen mogelijk en kan het mobiele netwerk het toenemend gebruik van videotoepassingen, inclusief augmented en virtual reality, ondersteunen.

KPN gebruikt in zijn tests vijf zogeheten 5G Fieldlabs waar het met klanten en partners de toegevoegde waarde van 5G-toepassingen onderzoekt. Het bedrijf gaat daar de komende tijd mee door. KPN heeft vier eigen 5G Field Labs opgezet in Amsterdam Zuidoost, de Rotterdamse haven, Drenthe en Helmond. Daarnaast is het bedrijf partner van 5Groningen, de 5G-proeftuin in Noord-Nederland.

Tests met 700 MHz, 3,5 GHz en 26 Ghz

Verder zegt het concern voor de 5G-tests gebruik te willen maken van de drie 5G-frequentiebanden die in Europa als eerste beschikbaar komen: de 700 MHz band die in Nederland na de frequentieveiling in 2020 beschikbaar is voor 5G, de 3.5 GHz band (vanaf 2022) en de 26 GHz band (nog onbekend wanneer).

Het bedrijf is nu echter al bezig met het landelijk testen van 5G op 700 MHz. Binnenkort gaat KPN ook tests uitvoeren met het 26 GHz spectrum in Amsterdam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Het gaat om de smartphones Samsung Galaxy S10 5G, de Huawei Mate 20 X en een Oppo Reno 5G. Die werden verbonden met het 5G-testnetwerk van KPN, verspreid over Nederland. Voor de aansluiting is gebruik gemaakt van een 10 Gbps-transmissienetwerk"

Allemaal chinese toestellen.

Je zou bijna gaan denken dat het test-systeem ook chinees is...
Laat me raden: Huawei??

Ik dacht dat we dat zouden verbannen, en gewoon europees spul gaan kopen...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPN

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-07T17:59:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.