5G-frequentieveiling van start

Dit artikel delen:
Veiling

Het Agentschap Telecom start vandaag de veiling van de 700, 1400 en 2100 MHz-frequentiebanden. Een deel van deze frequenties is nodig voor het 5G-netwerk. De vergunningen worden naar verwachting deze zomerperiode verstrekt.

De afgelopen periode heeft het Agentschap Telecom de aanvragen van marktpartijen beoordeeld en bekendgemaakt wie zijn toegelaten voor de veiling van de drie lage-frequentiebanden, die per vandaag zijn gestart. Het gaat om 700 MHz (nu nog enkel digitale ethertelevisie, maar wordt beschikbaar voor mobiele telecommunicatie), 1400 MHz (aanvulling op andere frequentiebanden) en 2100 MHz (mobiele communicatie, waaronder 4G).

De veiling gebeurt via een elektronisch veilingsysteem. Deelnemende marktpartijen krijgen maximaal veertig procent van de frequenties in handen. Deze zogeheten concurrentie-borging op de telecommarkt, waarbij dus minimaal drie aanbieders in Nederland beschikbaar zijn, zorgt voor voldoende kwaliteit, innovatie en redelijke prijzen voor consumenten en bedrijven.

Het Agentschap Telecom verwacht de vergunning deze zomerperiode te verstrekken. In september 2022 volgt de veiling van de 3,5 GHz-frequentieband. Die frequentie, die in meerdere stukken te verdelen is, wordt gezien als de belangrijkste 5G-frequentie. De 5G-veiling moet minimaal negenhonderd miljoen euro opleveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-29T11:32:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.