Vodafone claimt landelijk dekkend 5G-netwerk

Dit artikel delen:
Vodafone

Vodafone heeft de uitrol van zijn 5G-netwerk uitgebreid. De telecomaanbieder claimt nu een landelijk dekking aan te bieden en hiermee ook de eerste te zijn. Het netwerk is beschikbaar voor Vodafone-klanten die over een geschikt 5G-toestel en -abonnement beschikken.

Vodafone maakt voor zijn 5G-netwerk gebruik van bestaande 4G-frequentiebanden. De aanbieder zet technologie van Ericsson in om dit spectrum slim te verdelen tussen 4G en 5G. Dit 5G-netwerk was al per april beschikbaar voor ruim de helft van Nederland. De operator had de ambitie om eind juli het bereik aan het overgrote deel van Nederland aan te bieden. Dit doel is nu naar eigen zeggen behaald: ruim tachtig procent van de Nederlandse bevolking heeft toegang tot 5G van Vodafone.

Daarnaast heeft de telecomaanbieder internationale roamingafspraken gemaakt, zodat Nederlandse klanten ook 5G kunnen gebruiken in Duitsland, China, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten en Taiwan. De telco gaat dit ‘spoedig’ uitbreiden naar ook Australië, Nieuw-Zeeland, Hongarije en Turkije. Later dit jaar is deze roamingdienst ook beschikbaar in Groot-Brittannië, Roemenië, Ierland, Spanje en Italië.

5G-veiling

Gisteren werd de 5G-veiling afgesloten. Daarbij werden de frequentiebanden van 700, 1400 en 2100 MHz geveild. Operatoren KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo zijn tevreden met het resultaat. Bij de 700 MHz-band, die belangrijk is om tegen lage kosten een goede landelijke spreiding te krijgen, kregen alle drie mobiele operators elk twee vergunningen. Voor de 1400 MHz-band kregen KPN en VodafoneZiggo elk drie vergunningen, terwijl T-Mobile het met twee vergunningen moet doen. De drie aanbieders verwierven elk vier vergunningen van de 2100 MHz-band.

Vodafone en KPN betaalden ieder 416 miljoen euro voor de verkregen licenties. T-Mobile verwerft iets minder vergunningen en betaalt hier 400 miljoen euro voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-22T11:58:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.