Duitse rechtbank tornt aan bewaarplicht

Dit artikel delen:

Een rechtbank in Darmstadt (Duitsland) tornt - al dan niet onbedoeld - aan de dreigende bewaarplicht voor Internet-providers. Het heeft bepaald dat dynamische ip-adressen niet relevant zijn voor boekhouding en dus niet bewaard dienen te worden.

Dit oordeel is gedaan in de zaak van Holger Voss tegen de Duitse provider T-Online. De aanklager heeft hiermee een deel van zijn zaak gewonnen. Het hof heeft bepaald dat het legaal is voor een provider om bepaalde data vast te leggen, zoals inlog-tijden en hoeveelheid dataverkeer, aangezien dit van belang kan zijn voor facturering. Voss heeft echter succesvol geargumenteerd dat dit niet valide is aangezien hij een abonnement met een vaste vergoeding heeft.

 

De Duitse wet voor databescherming en telecommunicatie bepaalt dat data alleen voor factureringsdoeleinden bewaard mag worden. De uitspraak in deze rechtszaak kan IPS's echter problemen opleveren; logbestanden kunnen zonder toevoeging van ip-adressen aanmerkelijk minder nuttig zijn.

 

Provider Lycos heeft vorige maand in Duitsland een rechtszaak weten te voorkomen door te besluiten dynamische ip-adressen niet langer in logbestanden op te nemen. Dataprivacy-expert Jonas Breyer van de universiteit Frankfurt had gedreigd een rechtszaak te beginnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-07-04T11:43:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.