KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan

Nu de frequentieveiling is afgerond, zetten telecombedrijven vaart achter 5G

Dit artikel delen:
5G

Zowel KPN als T-Mobile schakelen aanstaande dinsdag hun 5G-netwerk in. In tegenstelling tot grote concurrent Vodafone, claimen de twee aanbieders nog geen landelijke 5G-dekking.

KPN-abonnees met een geschikt toestel kunnen vanaf dinsdag 28 juli gebruikmaken van 5G. Aan zakelijke klanten biedt het telecombedrijf vanaf dan speciale 5G-diensten, zoals dekking op maat en gegarandeerde bandbreedte.

De aanbieder gaat voorzichtig van start: vooralsnog is het snelle mobiele internet alleen beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. De 5G-dekking wordt gaandeweg uitgebreid en is ergens volgend jaar landelijk. Inschakeling van het 5G-netwerk is onderdeel van een grotere operatie, waarbij KPN ook de snelheid op zijn 4G-netwerk opvoert.

Dekkingsgebied

Ook T-Mobile zet 5G aan op 28 juli. Klanten met een Unlimited en Unlimited Plus-abonnement en een geschikt 5G-toestel krijgen dan automatisch toegang tot het netwerk, mits ze zich in het dekkingsgebied bevinden. Andere abonnees met een geschikt toestel kunnen 5G-toegang als optie toevoegen aan hun abonnement. De aanbieder verwacht het 5G-netwerk voor eind 2020 landelijk te hebben uitgerold. Daarvoor wordt de 700 MHz-frequentie ingezet, een van de twee frequentiebanden waarin T-Mobile afgelopen week een vergunning verwierf.

Eerder deze week lanceerde Vodafone zijn 5G-netwerk. Volgens het telecombedrijf is het netwerk nu al landelijk dekkend, door ervoor zijn bestaande 4G-netwerk in te zetten. Echt landelijk dekkend is het netwerk nog niet: naar eigen zeggen heeft tachtig procent van de Nederlandse bevolking toegang tot 5G van de aanbieder.

Veiling

Dat de drie grootste telecombedrijven van Nederland juist nu hun 5G-netwerk aftrappen, heeft te maken met de frequentieveiling die afgelopen dinsdagmiddag werd afgerond. Tijdens de veiling werden de frequentiebanden van 700, 1400 en 2100 MHz geveild. Bij de 700 MHz-band, belangrijk om tegen lage kosten een goede landelijke dekking te krijgen, kregen de drie aanbieders elk twee vergunningen. Voor de 1400 MHz-band kregen KPN en VodafoneZiggo elk drie vergunningen, terwijl T-Mobile het met twee vergunningen moet doen. De drie aanbieders verwierven elk vier vergunningen voor de 2100 MHz-band. 

Vodafone en KPN betaalden ieder 416 miljoen euro voor de verkregen licenties. T-Mobile verwerft iets minder vergunningen en betaalt hiervoor 400 miljoen euro.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-07-24T16:24:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.