SIDN Fonds investeert in Googlevrij Android-platform

75.000 euro voor besturingssysteem en apps zonder koppeling met Google

Dit artikel delen:

Met een subsidie van 75.000 euro steunt SIDN Fonds de van oorsprong Franse privacygroep Efoundation. De techneuten gebruiken het geld voor de doorontwikkeling van /e/, een platform dat bestaat uit een mobiel besturingssysteem en diverse privacy-respecterende apps. Het opensource-platform is weliswaar gebaseerd op Android, maar heeft geen directe koppeling met Google.

Het platform /e/ bestaat al langer en onderscheidt zich door het ontbreken van services en apps die Google en zijn partners toegang geven tot persoonlijke gegevens op de smartphone. Het systeem werkt met een aantal geselecteerde toepassingen die volgens de makers privacy hoog in het vaandel hebben.

Onderdeel van de deal met SIDN is dat Efoundation Nederlandse appbouwers en onderwijsinstellingen de kans geeft om bij te dragen aan verdere ontwikkeling van /e/. Hiervoor werkt de stichting onder meer samen met Rik Viergever. Deze medicus en natuurkundige noemt zichzelf maatschappelijk ondernemer en is sinds vorig jaar bij het project betrokken.

Trackers

Mede met de subsidie van SIDN Fonds wordt het platform uitgebreid met wat de ontwikkelaars Privacy center for Android noemen. Deze maakt het voor gebruikers van andere Android-apps inzichtelijk welke websites of apps via trackers op de achtergrond communiceren met servers van Google en zijn partners. Veel populaire sites en apps doen dit namelijk ongemerkt.

Niet alleen geeft het privacycentrum informatie over de trackers, permissies en privacylekken. Je kunt ermee ook instellingen aanpassen, bepaalde onderdelen van schadelijke toepassingen uitschakelen en zelfs een neppe geolocatie instellen. Het centrum komt uiteindelijk ook beschikbaar voor Android-telefoons zonder /e/.

Pwa-technologie

De SIDN-subsidie wordt ook gebruikt voor de integratie van progressive web application (pwa)-technologie. Daarmee is het mogelijk om browser-onafhankelijke apps te ontwikkelen zonder de softwareontwikkelkits (sdk’s) van Google en Apple en deze te installeren buiten deze techbedrijven om.

Er zijn drie manieren om /e/ te gaan gebruiken. Je koopt een smartphone via Efoundation, of stuurt jouw smartphone naar hen op zodat zij het besturingssysteem kunnen kraken en het platform installeren, of je doet dit zelf na een download van het besturingssysteem.

Het SIDN Fonds is in 2014 opgericht door SIDN, de stichting voor internetdomeinregistratie in Nederland. Het fonds heeft tot nu toe ruim honderdvijftig innovatieve projecten ondersteund. De projecten hebben als doel om bij te dragen aan een sterker, beter en veiliger internet voor iedereen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-25T14:41:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.