Zweedse investeerder aast op KPN

Met overname is bedrag van 11 miljard euro gemoeid

Dit artikel delen:

De Zweedse investeerder EQT, in ons land moederbedrijf van het Zeeuwse energiebedrijf Delta, wil KPN overnemen. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De Zweden zouden zo’n 13 miljard dollar (11 miljard euro) voor KPN willen neerleggen.

De geruchten leidden gisteren direct tot een stijging van de aandelen van de telecomaanbieder. Op de AEX stond het aandeel KPN even op een winst van elf procent, aan het einde van de beursdag stond het aandeel 6,45 in de plus.

Vriendelijke overname

"Volgens analisten past de overname van KPN goed bij de rest van het portfolio van de Zweedse investeerder"

Het Zweedse EQT is moederbedrijf van het Zeeuwse energiebedrijf Delta en eigenaar van Zayo, een Amerikaanse glasvezelonderneming. Of de gesprekken zullen leiden tot een bod, is nog maar de vraag. De gesprekken zouden zich nog in een vroege fase bevinden. Bovendien geniet het telecombedrijf bescherming van de overheid tegen een overname. Ook fungeert de Stichting Preferente Aandelen B, ingesteld in 1994 bij de beursgang van KPN, als een soort waakhond voor de belangen van het bedrijf. Zo kan de stichting in actie komen wanneer zich een vijandige koper meldt.
 
Volgens Bloomberg is het doel om te komen tot een vriendelijke overname. EQT zou momenteel overleggen met adviseurs en een financieel plan maken voor de potentiële overname. Volgens analisten past de overname van KPN goed bij de rest van het portfolio van de Zweedse investeerder, dat naast het Zeeuwse Delta ook de Duitse provider Deutsche Glasfaser en de Maltese operator Melita in handen heeft. Tot op heden willen zowel EQT als KPN geen commentaar geven.

Overname komt geroepen

Bloomberg stelt dat de overname voor KPN op een goed moment komt, nu de omzet al meer dan tien jaar daalt. Met name van VodafoneZiggo ondervindt de telecomprovider veel concurrentie. In het derde kwartaal van dit jaar kwam de omzet bij KPN uit op 1,3 miljard euro, een daling van 5,4 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Ook de winst stagneerde: de 132 miljoen euro is een daling van 58 procent ten opzichte van het jaar ervoor (314 miljoen euro). In de afgelopen jaren ging het gerucht over een mogelijke overname ook al rond. Vorig jaar zou het Canadese Brookfield Asset Management interesse hebben gehad, in 2018 zou America Movil (KPN’s grootste aandeelhouder met zestien procent) ook een overnamepoging hebben gedaan.

ETQ

Het Zweedse ETQ, opgericht in 1994, is naar eigen zeggen een van de eerste private equity-ondernemingen in Noord-Europa. Het bedrijf telt zestien kantoren in Europa, Azië en Noord-Amerika waar zo’n zevenhonderd werknemers werkzaam zijn. Tot nu toe heeft EQT al zo’n 62 miljard euro in 210 bedrijven geïnvesteerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-11-13T10:54:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.