HP en Flex IT verdubbelen levensduur hardware

Bedrijven spelen met ‘circulaire ict-productlijn’ in op vergroening van ict-inkoop

Dit artikel delen:
HP notebook laptop

Hardwareleverancier HP en Flex IT, distributeur van gebruikte ict-apparatuur, rekken de levensduur van hardware op naar tien jaar. Het gaat om een samenwerking die de ict-inkoop van bedrijven en overheden groener moet maken en voorkomt dat laptops, pc’s en beeldschermen binnen de gebruikelijke drie tot vijf jaar vervangen worden. Na een grondige opfrisbeurt, het vervangen van onderdelen en een door HP gecertificeerde kwaliteitscontrole komt de apparatuur opnieuw op de markt. Dat moet de CO2-uitstoot van inkopende organisaties verminderen en de berg aan afgedankte apparatuur verkleinen.

Flex IT-ceo Leon Timmermans en -coo Frank Hulshoff zien de vraag naar tweedehands hardware tijdens de coronacrisis flink stijgen. Door schaarste aan nieuwe ict-apparatuur vanwege chiptekorten en leveringsproblemen kiezen organisaties vaker voor het alternatief van gebruikte apparatuur.

‘Ze benutten lang niet altijd de volledige levensduur van hun hardware, die soms wel tot tien jaar kan oplopen. Ook is het opnieuw aanbieden van gebruikte hardware geen vanzelfsprekende keuze’, stelt Hulshoff. Hij voegt eraan toe dat ‘HP Approved Selection by Flex’, zoals het programma heet, ook inspeelt op aanbestedingen. Bij de ict-inkoop door overheden is ‘vergroenen’ steeds vaker een voorwaarde.

In het kader van de samenwerking geven HP en Flex IT kwaliteitsgaranties af. Hardware wordt gecontroleerd en zowel cosmetisch als functioneel gerepareerd en onderdelen worden vervangen voordat de spullen opnieuw de markt opkomen. Timmermans en Hulshoff willen niet tot in detail prijsgeven hoe dat achter de schermen geregeld is, maar benadrukken dat klanten ‘de best mogelijke gebruikers-ervaring krijgen die ze van een HP-product mogen verwachten.' Ook krijgen ze standaard twee jaar garantie en wordt de apparatuur standaard met een Windows 10-licentie meegeleverd.

Circulaire notebooks

Het leveren van grote partijen van hetzelfde type van een apparaat is vaak een uitdaging. ‘Lever maar eens 1500 circulaire notebooks met precies dezelfde specificaties’, licht Hulshoff toe. Flex IT zegt door zijn schaalgrote - het bedrijf is actief in acht landen in Europa - de grote partijen apparatuur wel te kunnen vinden en opnieuw op de markt te brengen.

De twee heren leggen uit dat er grote regionale verschillen zijn in de vraag naar tweedehands apparatuur. In Noord-Europa wordt meestal gevraagd naar de voorlaatste generatie van een ict-apparaat., in distributeursjargon ‘min-één’ genoemd. In Zuid- en Oost-Europese landen zijn producten die twee of drie generaties ouder zijn dan het nieuwste model populair. Kopers kunnen er tot de helft aan kosten mee besparen voor een product met dezelfde functionaliteiten en ‘look & feel’, verzekert Flex IT.

Qwerty

Volgens de aanbieders leent HP-apparatuur zich goed voor een tweede leven. Onderdelen zijn eenvoudig te krijgen en bij het ontwerp van de apparaten is vaak rekening gehouden met de mogelijkheid tot vervanging. Ze zijn bijvoorbeeld niet vastgelijmd maar geschroefd.

‘We werken al twintig jaar als distributeur van HP en kennen de kwaliteit van die spullen. Het lukt ons zelfs om kosteneffectief hele toetsenborden te vervangen’, vertelt Timmermans. Bijvoorbeeld als een partij notebooks een qwerty-toetsenbord heeft, maar verkocht wordt aan een organisatie in een land waar een ander toetsenbord de standaard is, zoals in Duitsland of Italië.’ Flex IT verwacht dat het nieuwe aanbod aan HP-apparatuur vooral afzet zal vinden bij grote overheidsorganisaties en bedrijven.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat wordt er bedoeld met 'de best mogelijke gebruikers-ervaring krijgen die ze van een HP-product mogen verwachten' want kwaliteit is een nogal subjectief begrip. Ik snap dat je geheel andere garantieverwachtingen zal hebben van een tweedehands product als hierdoor de prijs ook anders maar hoe zit het in vergelijk met niet HP-producten?

Dat onderdelen eenvoudig te verkrijgen zijn en dat bij het ontwerp van apparaten vaak rekening gehouden is met de mogelijkheid tot vervanging doordat de onderdelen niet zijn vastgelijmd maar geschroefd is prachtig want vroeger deden we niet anders. Maar de specificatie op onderdelen beperkte vaak de keus en ik denk niet dat ik een qwerty toestenbord van een andere merk in een HP notebook kan schroeven. Ik hang trouwens nog altijd een meer dan 10 jaar oud toetsenbord aan mijn laptop omdat ik een stevige aanslag heb als gevolg van lessen op een Remington typemachine. En vanuit eerdere ervaringen met Wordperfect ken ik de ASCII-codes voor diakritische tekens nog waarvoor het numerieke gedeelte van het toetsenbord wel handig is. Ik heb daarom een generiek 'docking station' met een oude maar ergonomische muis en toetsenbord en meerdere (grotere) schermen zodat ik met verschillende modellen, generaties en merken laptops kan werken.

Flex-IT loopt een beetje achter de feiten aan.
Dit doet een organisatie als Argo360 al jaren voor al onze BV's, met een merk naar keuze. Wij gebruiken Dell als standaard met 3 jaar garantie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-10-05T11:08:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.