'App-gebruiker vormt groter risico dan gedacht'

Cyberark: implementeren beveiligingsmaatregelen blijft vaak achterwege

Dit artikel delen:
Android apps google play store

Een gebrek aan controles en zichtbaarheid in wat gebruikers doen in een app zorgt voor onnodige bedrijfsrisico's. Insider threats en diefstal van inloggegevens liggen op de loer doordat veel bedrijven en organisaties maar een beperkt inzicht hebben in de activiteiten van appgebruikers. Dat vormt een groot risico nu sommige medewerkers tot wel tien zakelijke apps op hun smartphone hebben staan.

Dat stelt ict-beveiliger Cyberark na onderzoek onder bijna duizend securityspecialisten wereldwijd. Hoewel de invoering van webapplicaties leidt tot meer flexibiliteit en een hogere productiviteit, blijft het implementeren van beveiligingsmaatregelen om het risico van menselijke fouten of kwaadwillige opzet te beperken, vaak achterwege, stellen de ze. 

Zo’n 80 procent van de ondervraagde organisaties zag dat werknemers het afgelopen jaar de toegang tot bedrijfsapplicaties onjuist gebruikten of zelfs misbruikten. Ook geeft iets minder dan de helft aan dat ze beperkte mogelijkheden hebben om user logs te bekijken en gebruikersactiviteiten te controleren. Zo ontstaat een blinde vlek voor het ontdekken van potentieel riskant gedrag in gebruikerssessies. 

Het securitybedrijf zag dat de gemiddelde eindgebruiker toegang heeft tot meer dan tien bedrijfsapplicaties. Die apps bevatten vaak waardevolle gegevens.

Privacygevoelige data

Meest genoemde apps

De drie meest genoemde applicaties die organisaties tegen ongeautoriseerde toegang moesten beschermen, waren it-service management apps zoals ServiceNow, cloudconsoles van Amazon Web Services (AWS), Azure en Google Cloud Platform en marketing- en sales-applicaties zoals Salesforce.

Voor veel beveiligingsteams betekent onderzoek naar dubieuze gebruikersactiviteiten een aanzienlijke investering van tijd. Bovendien hebben ze vaak maar beperkte middelen, concluderen de onderzoekers. Ze hebben bijvoorbeeld ook andere prioriteiten zoals het verbeteren van de respons op incidenten en het voorkomen van diefstal van privacygevoelige gegevens.

Meer dan de helft (54 procent) van de organisaties onderzoekt wekelijks de gebruikersactiviteiten die voortkomen uit beveiligingsincidenten of compliance. 34 procent van de organisaties doet dit maandelijks. 44 procent van de organisaties gebruikt dezelfde beveiligingscontroles voor alle apps terwijl er per app vaak verschillende toepassingscontroles mogelijk zijn. Die blijven dus vaak onbenut.

Meer grip

41 procent van de respondenten zegt dat een beter inzicht in gebruikersactiviteiten hen helpt om de bron van een beveiligingsincident sneller te vinden. De onderzoekers delen tot slot dat het loggen en beschermen van gebruikersacties in zakelijke apps de grip op beveiligingsrisico’s vergroot.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helemaal mee eens. Mobiele devices hebben meestal de deur volledig openstaan naar (cloud) applicaties en betreffende data. Het is eigenlijk gek dat vanuit een risico analyse dit bijna nooit wordt aangeraakt, terwijl de aantallen mobiele aanvallen continue stijgen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-11-15T11:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.