Lange rijen door storing StembureauApp

Dit artikel delen:

Een rij bij het stemlokaal aan het HJ Schimmelplein in Utrecht, vlak voor de sluiting om 21.00. (Foto: Rik Sanders)

Door een storing in de StembureauApp stonden er woensdagavond lange rijen bij stembureaus. Onder meer in Utrecht moesten stempassen handmatig gecontroleerd worden, waardoor vele kiezers pas na 21.00 uur hun stem voor de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen uitbrengen.

Ook haakten kiezers voor wie het wachten te lang duurde, af. Volgens het AD raakten de servers overbelast en was de storing rond half acht te verhelpen. Hoelang de perturbatie heeft geduurd, is niet duidelijk.

De StembureauApp is in gebruik bij achttien gemeenten. De app ondersteunt organisatoren van verkiezingen bijvoorbeeld met inzicht in de opkomst per gemeente, stembureau of stadsdeel. Ook kunnen onvoorziene omstandigheden zoals een tekort aan stembiljetten of fraudepogingen gemeld worden.

Het doel van de app is om verkiezingsorganisatoren meer controle en inzicht te bieden. De app ondersteunt de voorzitters van stembureaus en kan de opkomst en voorlopige uitslag live bijhouden. 

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meldt dat de gemeenten Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen en Zoetermeer het beheer en de regie onder hebben gebracht bij het Servicecentrum Gemeenten van VNG Realisatie. Daar is voor gekozen omdat de app de komende jaren steeds vaker zal worden ingezet. Er zijn namelijk vrijwel jaarlijks verkiezingen, variërende van verkiezingen voor de Tweede Kamer, Eerste Kamer, Provinciale Staten, waterschappen, gemeenteraden en het Europees Parlement.

De (door)ontwikkeling, hosting en het applicatiebeheer van de StembureauApp wordt elke periode aanbesteed en gegund aan een marktpartij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zie dat redactie aan taalver(r)ijking doet want het woord PERTURBATIE wordt niet veel gebruikt. Verder zullen we wachten op antwoorden over de oorzaak, duur en achtergrond van de storing want ik snap het nut niet van deze oplossing. Want als kiezers afhaakten omdat ze te lang moesten wachten door deze app dan hebben we het over een beïnvloeding van de verkiezing. Het middel wordt daarmee erger dan de kwaal.....

Ook de term strembureau past goed binnen de context van dit artikel...

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-16T10:34:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.