Kabinet steekt 203 miljoen in Nederlands 6G-netwerk

Dit artikel delen:

Het kabinet investeert 203 miljoen euro in de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele- communicatienetwerken: 6G. Het geld komt uit het Nationaal Groeifonds en gaat naar het consortium Future Network Services. Dat is een samenwerking van telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen, geleid door TNO, die in de periode 2024-2029 een sterk Nederlands 6G-ecosysteem willen ontwikkelen.

Het gaat om een voorwaardelijke investering. Het consortium ontvangt in de eerste fase 61 miljoen euro. Pas na een positieve evaluatie van de eerste fase en een goed voorstel voor de tweede fase komt de overige 142 miljoen euro beschikbaar.

Met de investering moeten de aangesloten Nederlandse bedrijven onderwijs- en -kennisinstellingen  zich internationaal onderscheiden door slimme componenten, software en toepassingen te ontwikkelen. Die zijn voornamelijk gericht op de energie- en automotive-sector. ‘Dat draagt ook bij aan de digitale soevereiniteit en duurzaamheid van Nederland en de Europese Unie’, schrijft TNO in een persbericht waarin de investering wordt aangekondigd.

TNO: ‘Hoewel de uitrol van 5G in Nederland nog volop gaande is, zijn de ontwikkelingen op het gebied van 6G in volle gang. De potentie van 6G kan echter alleen tot wasdom komen door innovatieve netwerktechnologie en ‘slimme’ semiconductors (halfgeleiders) in combinatie met fotonica (data-uitwisseling via optische signalen).’ Volgens de organisatie zijn die innovaties niet alleen nodig voor betere netwerkprestaties en nieuwe toepassingsmogelijkheden, maar spelen ze ook een ‘essentiële’ rol in het ‘praktisch realiseren van digitale soevereiniteit’.

Radiocomponenten en netwerksoftware

TNO: ‘Nederland bezit hoogwaardige kennis en industriële ervaring op het gebied van netwerkinnovatie, semiconductors en mobiele toepassingen om de kansen voor de totstandkoming en benutting van 6G te verzilveren. In het Future Network Services-consortium wordt deze kennis en ervaring gebundeld om gezamenlijk een bepalende positie in de ontwikkeling van 6G te pakken.’

Het programma is ontwikkeld door zestig partners uit telecom- en halfgeleiderfabrikanten, mobiele operators, ict-bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Volgens TNO is de integrale aanpak van het programma ‘uniek’ en draagt het bij aan de verbeterde prestaties van 6G. Die moeten bereikt worden met intelligente hardware én software en zorgen dan voor meer flexibiliteit van het netwerk. ‘Dit levert ook de nodige controle om netwerken en toepassingen betrouwbaarder en duurzamer te maken.’

Door technologie en toepassingen nauw met elkaar te verbinden, nemen volgens TNO de marktkansen toe van de Nederlandse bedrijven die actief zijn in radiocomponenten, antennes en netwerksoftware. Het consortium werkt ook op Europees niveau samen om de technologieën onderdeel te maken van de internationale 6G-standaarden. Er wordt tevens rekening gehouden met de opbouw van kennis en expertise die in het onderwijs en bedrijfsleven nodig is om 6G-innovaties te ontwikkelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Mobility

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-07-03T16:19:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.