ADSL2+ van Versatel stelt gebruikers teleur

Dit artikel delen:

Versatel blijkt bij de uitrol van zijn nieuwe, snelle ADSL-verbindingen niet de voorgespiegelde snelheden te halen. De beloofde 20 Megabit per seconde komt in de praktijk neer op zo'n 10 Mbps.

Dit blijkt uit metingen van onderzoeksbureau iPing te Leiden. Dit meldde WebWereld gisteren al. Volgens iPing haalt het merendeel van de klanten een maximale snelheid van 12,5 Mbps.

 

Het meetbedrijf geeft aan dat dit overigens niet ongewoon is; de in de praktijk haalbare snelheid van ADSL2+ kent immers dezelfde mitsen en maren als ADSL. Zo speelt de afstand van de aansluiting (woning) tot de wijkcentrale een rol, net zoals de kwaliteit van de kabels daartussen. Daarnaast zou de aanwezigheid van een draadloos netwerk in huis voor storingen kunnen zorgen.

 

De Consumentenbond, die eerder al een klachtenmeldpunt had opgezet, is kritisch. Het verklaart dat Versatel verkeerd bezig is door te adverteren met 20 Mbps, terwijl dat in de praktijk maar de helft is. Het telecombedrijf reageert met de mededeling dat de genoemde 20 Mbps het maximum is.

 

Op de maximale afstand van 3,5 kilometer tot de wijkcentrale zou nog altijd een snelheid van 8 Mbps gehaald worden, aldus Versatel. Het bedrijf zet ADSL2+ in om televisie, met name de voetbalcompetitie, aan te bieden. Daarvoor is zo'n 6 Mbps nodig. De resterende bandbreedte is dan beschikbaar voor gewoon Internetverkeer.

 

Verder melden onder meer WebWereld en het ANP dat de eerder door Versatel genoemde 20.000 abonnees slechts aanvragen zijn. Daarvan heeft het bedrijf nu ongeveer de helft daadwerkelijk aangesloten. De telecomaanbieder heeft zichzelf als doel gesteld eind dit jaar 100.000 abonnees te hebben.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De standaard ADSL2+ betekent in de praktijk meestal max 12,5 mbps. E.e.a. is afhankelijk van Lengte kabel, Type DLSAM en CPE. Naar mijn mening is reclame maken voor 20 Mbps misleidend omdat dit maar in enkele gevallen wordt gehaald door mensen die dicht bij de DSLAM zitten (centrale)

Misleiding is nu eenmaal inherrent aan het Telecomwereldje. De wat slimmere consument leest eerst de kleine lettertjes en neemt kennis van de technieken die wotrden gebruikt. KPN komt binnenkort ook met adsl2+ en ik weet zeker dat deze de snelheden wel waar gaan maken.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-19T11:38:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.