Telfort laat UMTS-licentie liggen met voorkeur HSDPA

Dit artikel delen:

Telfort gaat volgend jaar in vier grote Nederlandse steden HSDPA lanceren. Deze opvolger van UMTS biedt theoretisch snelheden tot 14 megabit per seconde, vele malen de snelheid van ADSL.

Telfort maakte de plannen woensdag bekend tijdens een persconferentie met partner Huawei, die de infrastructuur en de datakaarten ontwikkelt. Telfort telde vijf jaar geleden 430 miljoen gulden neer voor een UMTS licentie, maar heeft het netwerk tot nu toe nooit uitgerold uit vrees dat de investeringen niet zouden worden terugverdiend. In plaats daarvan werd bovenop het bestaande GSM netwerk EDGE geïntroduceerd, een technologie die gemiddelde snelheden tot 160 Kbps ondersteunt.

Om aan de licentievoorwaarden te voldoen - uiterlijk in 2007 moet Telfort een G3 netwerk gereed hebben - worden alsnog UMTS zender/ontvangers gebouwd in Nederland, maar daarbovenop wordt HSDPA toegepast. Het gaat volgens Telfort om een eenvoudig te implementeren software oplossing, waardoor snelheden tot 14 megabit per seconden gerealiseerd kunnen worden. De reële snelheden liggen echter een stuk lager. TNO Telecom schat die zelfs op 2 a 3 megabit per seconde per gebruiker.

Dat is dan nog wel een factor 4 tot 8 keer sneller dan de maximale bitrate die UMTS toestaat. Overigens zullen de netwerkkaartjes voor laptops voorlopig nog lagere snelheden ondersteunen vanwege de beperkingen van de processors. Gebruikers zullen in eerste instantie genoegen moeten nemen met 1,8 megabit per seconde, aldus Telfort. Toch zijn ook met deze snelheden al haarscherpe videobeelden te ontvangen.

Telfort gaat het product in de markt zetten als Breedband van Telfort. In gebieden waar HSDPA niet beschikbaar is, zal EDGE of UMTS worden aangeboden. Al naar gelang de vraag zal HSDPA in meer gebieden beschikbaar komen. "Technisch gezien is de omschakeling naar HSPDA tamelijk eenvoudig," zegt Theo van de Wiel, hoofd technologie van Telfort. "Alleen moet de capaciteit van de centrales ook uitgebreid worden.”

Het is nog niet bekend wanneer de dienst precies wordt gelanceerd; dat hangt onder meer van de beschikbaarheid van datakaartjes af. Ook zijn de tarieven niet bekend. Omdat Telfort zo lang heeft gewacht met de uitrol van UMTS, zijn de aanlegkosten van het netwerk volgens Van de Wiel zeker driekwart goedkoper.

Telfort is een van de eerste partijen in de wereld die een commerciële lancering van HSDPA hebben aangekondigd. Toch is niet uitgesloten dat in de loop van 2006 ook andere landen volgen. In Nederland is al de nodige kennis op het gebied van HSDPA aanwezig. TNO Telecom heeft zelfs al een wetenschappelijk model ontwikkeld waarmee netwerkoperators kunnen berekenen of investeringen in HSPDA zinvol zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

in de media is er veel weerstand tegen het plaatsen van umts masten ivm stralingsgevaar etc. hoe ligt dit bij de hsdpa frequentie`s is hier voorop lopend de installatie van hsdpa al onderzoek naar stralingsziektes geweest? daar men wel zou verwachten dat deze t.a.v umts wel eens een veel meer zou kunnen zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-25T13:31:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.