Easynet brengt bedrijven sneller SDSL

Dit artikel delen:

De zakelijke provider Easynet komt vandaag, naar eigen zeggen als eerste in Nederland, met een nieuwe snellere SDSL-variant. Bedrijven willen volgens Easynet sneller kunnen uploaden dan nu met SDSL of ADSL2+ kan, maar vinden glasvezel te duur.

De zakelijke provider Easynet komt woensdag met een nieuwe snellere SDSL-variant. Bedrijven willen volgens Easynet sneller kunnen uploaden dan nu met SDSL of ADSL2+ kan, maar vinden glasvezel te duur. Zakelijk isp BIT meldt dat het in januari dit jaar al kwam met sneller SDSL via koper.

Woensdag lanceert Easynet de dienst ’Ether Stream’ dat gebruikmaakt van ’enhanced S-DSL’, een nieuwe variant van symmetrische DSL en ethernet. Deze snellere breedbanddienst haalt minimaal vier megabit per seconde beide richtingen op. Nu is dat meestal nog twee megabit per seconde. Maximaal is zelfs een veelvoud van deze bandbreedte mogelijk, stelt Easynet.

"We merken dat er grote vraag is in de zakelijke markt voor hogere uploadsnelheden." zegt Arjen Berendsen, managing director van Easynet. "Bedrijven maken steeds meer gebruik van breedbandinternet via het kopernet voor zakelijk kritische toepassingen. Een paar jaar terug zag je dat bedrijven hun dure vaste verbindingen inruilden voor synchrone DSL-diensten (SDSL), omdat de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Nu nog is 2 mbps de maximum snelheid voor SDSL. Wij kunnen nu door een combinatie van enhanced SDSL en ethernet-technieken minimaal 4 mbps aanbieden en maximaal tot zelfs 50 mbps."

Het nieuwe zakelijke abonnement kost 995 euro per maand. Dat is volgens Berendsen ruim goedkoper dan de huidige SDSL-abonnementen (met 2 mbps) en glasvezeldiensten. "Aan een 10 mb-glasvezelverbinding hangt een fors prijskaartje," zegt hij. Bedrijven kijken ook al uit naar VDSL, maar volgens Berendsen is dat nog toekomstmuziek. "Hiervoor dient de huidige koperinfrastructuur in Nederland grondig aangepast te worden. Dat vergt een miljardeninvestering." Dat komt onder meer doordat de afstand tot de centrale waar binnen dezelfde snelheid gegarandeerd kan worden bij VDSL afneemt, terwijl die bij SDSL gelijk blijft.

Koper biedt ook voor bedrijven nog meer dan voldoende mogelijkheden, vindt Easynet. "De stap naar glasvezel is te duur," zegt Berendsen. "De meeste bedrijven die wij bedienen hebben tussen de vijftig en duizend medewerkers. Die krijgen een enorme behoefte aan dit soort kwaliteitseisen aan uploadsnelheden. Wij kunnen het over bestaande koperinfrastructuur aanbieden. Denk bijvoorbeeld bedrijven met een aantal nevenvestigingen die bepaalde bedrijfsapplicaties willen centraliseren. Met de snelheden die wij nu aanbieden wordt het uploaden en testen van nieuwe versie van programma’s bijvoorbeeld nog gemakkelijker."

Voor het lanceren van ’Ether Stream’ moest Easynet voor het experimenteren met de nieuwe techniek goedkeuring krijgen van het Spectraal Overleg Orgaan, waarin alle Nederlandse telecombedrijven zitten. Ook TNO voerde testen uit.

Rond het Britse Easynet, dat beursgenoteerd is, gaan deze week berichten over een overnamebod door satellietbedrijf BSkyB, dat voor 37 procent eigendom is van Rupert Murdochs News Corp.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-19T11:06:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.