HBO-i met alleen meiden op de studiebeurs

HBO-I

De overkoepelende organisatie voor HBO ict-opleidingen in Nederland staat alleen met meiden op de studiebeurs. Het HBO-i probeert zo meer meiden een ict-opleiding te laten kiezen.

“Veel jongeren weten niet wat een ict-opleiding inhoudt”, zegt Linda de Jong. Zij studeert bedrijfskundige informatica aan de Hogeschool Inholland in Alkmaar. Er zijn op haar school twee meiden die ict studeren. Beide meisjes staan op de stand van het HBO-i. Voor de ict-opleidingen is het lastig meisjes te werven. “Bij het horen van het woord computer rennen meisjes weg”, zegt Mariët den Otter, studente Information Management in Sittard. De stand met alleen meisjes is een succes.

De meiden van het HBO-i doen hard hun best meiden te werven. Zij proberen meiden en jongens op de stand de test ‘wat voor i-type ben jij?’ in te laten vullen. Niet altijd is de geïnteresseerde hét i-type. “Soms scoort de vriendin hoger dan diegene die uit interesse naar de stand kwam”, zegt Mariët.

Het HBO-i denkt niet dat alleen meiden op de stand de jongens afschrikt. “Die komen toch wel”, denkt Linda. Maar ze merkt wel dat jongens eerder komen als er al jongens staan. Toch moeten de meiden vechten tegen een aantal vooroordelen. “De stand hierlangs dacht al dat wij meiden van een creatieve opleiding waren”.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet alleen een walgelijke vorm van feminisme, maar oook gewoon zielig.

Peter, Ik begrijp je reactie niet! Wat is er mis mee met het promoten van ict onder vrouwen? Ben je soms van mening dat ict een mannenvak moet blijven?
Ik ben er zelf geweest Ik heb met veel jonge meiden leuke gesprek gehad over de ict en behoefte aan meer vrouwen op ict gebied. Dat er zo weinig vrouwen in ict zijn komt door paradigma: ict = computer = techniek. Maar dat is lang niet zo meer...

Inderdaad, Peter, verklaar je nader. Wat is er zo walgelijk en zielig aan? Zomaar wat roepen is wel heel makkelijk!

ik zal Peter helpen: wij meiden in het algemeen hebben blijkbaar weinig interesse in een saai ding als een computer. Ik werk liever met mensen dan met een duf apparaat. We zijn bevrijd van de typemachien, en nou moeten we achter een toetsenbord ons leven slijten ? Waarom ? Als de mennen dat zo leuk vinden, laat het lekker zo. Vrijheid blijheid en wij zijn heus wel zelf in staat om te weten wat we leuk vinden. Het onderscheid maken in mannen en vrouwen onder het mom van goede bedoelingen is evengoed seksisme.

Dat IT alleen maar saai achter de computer zitten is, is een paradigma. Er zijn vele aspecten van IT. De huidige trend in de IT is juist de alignment tussen IT en Business en als je ergens "communicatie" en "werken met mensen" wilt terugvinden is het hier wel. Ik ben overigens van mening dat juist de vrouwelijke communicatieve vaardigheden gemist wordt in de IT.

Peter schrijft één zin en er komt een aantal forse reacties. Ik zou Peter daarom alleen één vraag willen stellen: Waar komt dit (voor)oordeel vandaan?

Helaas zijn er meer mensen die denken zoals Peter en Kim. Er zijn dus nog heel wat vooroordelen weg te werken, en daarom is het initiatief van HBO-i juist goed. Laat maar zien dat IT ook iets voor vrouwen kan zijn, want diversiteit komt elke beroepsgroep ten goede.

Even speciaal voor Peter: Ik werk al 20! jaar met veel plezier in de ICT én ik ben vrouw én ik ben volgens mijn collega's ook nog goed in mijn vak, dus wat is er mis met vrouwen in de ICT? De vrouwen in de ICT dit ik ken zijn stuk voor stuk succesvol, juist om dat ze goed zijn in communicatieve vaardigheden (dankje Edwin). Luisteren in plaats van praten bijvoorbeeld. Daarnaast kan ik voor de 'Kimmen' onder ons verklappen dat ik sinds ik in de ICT werk nog nooit zo weinig achter mijn computer heb gezeten. Juist omdat het grootste deel van het werk mensenwerk is. Daarentegen hoor ik mensen in de zogenaamde 'mensen' beroepen zoals HRM-medewerkers steen en been klagen dat ze de hele dag achter de computer moeten zitten, formulieren invullen en zo. Dus wat is dan een verstandige keuze?! Kortom: prima initiatief van het HBO-I. Laat maar zien aan al die meiden hoe leuk het I-vakgebied is.

Als er een tekort is aan informatici en bij een aantal ict-opleidingen is 1 van de 80 studenten een vrouw, dan zou je kunnen bedenken dat het voor de economie beter is wanneer de verhoudingen wat minder uit elkaar liggen.
Er mist nu een behoorlijk deel van de instroom omdat het imago nog steeds suf en saai is, terwijl dat echt al achterhaald is. Er wie denkt dat een informaticus aleen achter zijn pc zit, heeft er nooit veel van begrepen. Zonder zeer goede communicatieve vaardigheden kom je er niet. Een prima idee om de studies eens extra onder de andacht te brengen bij de doelgroep die je wilt bereiken.

Ik ben het helemaal met Edwin eens. Vrouwen zijn zeer geschikt voor de ICT door hun communicatieve vaardigheden. Daarnaast was het gewoon ook heel leuk om op de beurs te staan met andere meiden die ook een I-opleiding doen.

Het gaat er niet over of ICT wel of niet interessant is voor vrouwen, het gaat erover dat vrouwen geen ICT doen, waarom is omdat ICT nogal wat wiskundige kennis vraagt en vrouwen (nee niet alle) over het algemeen minder goed zijn in beta vakken en dus niet voor ICT kiezen. Het feit dat er maar enkele vrouwen ICT doen bewijst dit. Dit is niet omdat computers saai zijn want op de electronica opleiding zie je ze ook niet. Iedereen weet inmiddels heel goed want je hoort het overal dat ICT niet alleen werken met computers is en dat vrouwen in de ICT het over het algemeen goed doen (en dit komt omdat zij voor ICT gekozen hebben ipv overgehaald zijn door vrouwelijke medewerkers/studenten van InHolland).

Ik snap de mensen die over Peters reactie vallen ook niet, hij heeft groot gelijk, waarom alleen vrouwen op de studiebeurs? Feminisme is het gelijkstellen van vrouwen aan mannen niet vrouwen voor mannen trekken als nu gebeurd.

Het blijven rare mensen die ICT mannen.
Soms zou ik denken dat ik er niet thuis hoor ...

Het is namelijk alleen maar positief dat er meiden worden ingelicht (overgehaald) dat het niet zo saai is, dit lukt alleen als ze hier interesse in hebben maar twijfelen. Hoe meer meiden er op ict-opleidingen komen, des te beter. Je moet het beste uit meerdere hoeken halen, een 'alleen mannen' cultuur geeft je een soort 'armoede'.

Oja, ik denk dat er meer meiden afknappen op een stand met jongens, dan jongens op een stand met meiden! En dat is positief voor de samenstelliing bij de opleidingen en daarmee de kwaliteit.

"Ik snap de mensen die over Peters reactie vallen ook niet, hij heeft groot gelijk, waarom alleen vrouwen op de studiebeurs? Feminisme is het gelijkstellen van vrouwen aan mannen niet vrouwen voor mannen trekken als nu gebeurd."

Altijd mooi dat er mensen zijn die de tegenstelling in hun eigen argumenten niet zien :)

Als feminisme het gelijkstellen van vrouwen en mannen is, dan heeft Peter dus helemaal geen gelijk: hij zegt imers dat wat er gebeurt is een "walgelijke vorm van feminisme" is! Dat is een.

Twee is dat dit juist heel goed is voor vrouwen. Als vrouwen 50 jaar geleden niet massaal de straat op gegaan waren, was er nog steeds geen (niet overal, maar toch) gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Dit is dus iets dat vrouwen zelf moeten uitzoeken. Chauvistische praatjes als van Peter en John zitten ze ze niet op te wachten. Steun het liever, iedereen weet dat gemeleerdheid van (project-)groepen betere resultaten opleveren dat te homogene groepen, waarbij alle neuzen tot op het irritante af dezelfde kant op staan. De creativiteit van vrouwen komt de IT vaak ten goede, en daar zouden meer mensen zich bewust van moeten zijn.

Nou nou...
Feminisme is een groot woord. Het gaat ook om een achterstand inhalen. Zowel qua aantallen als qua houding in de ict.

Ik werk al 22 jaar, sinds mijn afstuderen (TU dus technisch), in de ict en ik kom weinig vrouwen tegen.

De vrouwen die ik dan wel tegen kom, hebben doorgaans geen technische achtergrond (maar zijn wel goed omgeschoold). Hierdoor voelen ze zich onzeker... terwijl ze gewoon goed zijn.
Ik heb 2 weken geleden moeten optreden omdat anderen soms 'gebruik' maken van deze onzekerheid.

Ik probeer deze vrouwen dan in de wandelgangen te coachen en te steunen. Maar dat doe ik ook met mijn mannelijke collega's die onzeker zijn.

Dit initiatief is gewoon GOED.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-10-12T13:01:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.