Onderwijs levert te weinig technische studenten af

Middelbaar, hoger en universitair onderwijs leveren veel te weinig technische studenten af. Dit vormt een directe bedreiging voor de Nederlandse kenniseconomie.

Dat bleek uit het debat tussen vijf kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen die plaatsvond tijdens Het Instrument in Utrecht. Het tekort aan hoogwaardig technisch geschool personeel kreeg tijdens het debat de meeste aandacht. De omvang van het probleem is zodanig dat het de internationale concurrentiepositie van het Nederlandse technologische bedrijfsleven serieus bedreigt.

Daarnaast kent de aansluiting tussen opleidingsinsituten en het technische bedrijfsleven problemen. De organisator van het debad, de federatie van technologiebranches FHI, confronteerde de politici ook met de scheefgroei in de relatie tussen onderwijs- en onderzoeksinstellingen aan de ene kant en, vooral de kleinere, technologische bedrijven aan de andere kant. Veel goedbedoelde politieke initiatieven om die relatie te verbeteren blijken volgens de bedrijven en hun organisatie te ontaarden in ordinaire pogingen van onderwijs- en onderzoeksinstituten om extra geld binnen te halen, zonder echte belangstelling voor de belangen van de bedrijven.

De deelnemers aan het debat waren Loek Hermans (voorzitter MKB-Nederland), Karien van Gennip (CDA – staatssecretaris van Economische Zaken) en de technologiewoordvoerders Martijn van Dam (PvdA), Charlie Aptroot (VVD), Ewout Irrgang (SP) en Arie Slob (ChristenUnie).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-06T10:21:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.