Examen via computer geeft kopzorgen

Nederlandse middelbare scholen kunnen ervoor kiezen om bepaalde eindexamens via de computer af te nemen. Ouderwetse software en lastige regels zorgen ervoor dat systeembeheerders andere werkzaamheden aan de kant moeten schuiven.

De grootste klacht betreft de software die Cito beschikbaar stelt. "Ik installeer hier op school software via msi-pakketten, maar dat lukt met de examensoftware niet. Het Cito zegt daar mee bezig te zijn, maar ze vinden het moeilijk. Toen ik tijdens een bijeenkomst vertelde dat het mij wel gelukt is, was er verbazing alom", zegt Gijsbert Smies, systeembeheerder op het Haemstede-Barger in Heemstede en het Eerste Christelijke Lyceum in Haarlem. Het kost de systeembeheerder een dag om de software om te zetten. Ict-organisatie Do.IT lukt het wel om de software via Microsoft Systems Management Server te installeren. Dat lukte vorig jaar nog niet, maar inmiddels is dat door het Cito aangepast. Do.IT ondersteunt 25 middelbare scholen in de regio Haarlem.

Het Cito verlangt van scholen dat ze de computers examenklaar maken, de software op de computers installeren en dan de computers verder afsluiten voor publiek. "Dat betekent dat de computers voor de rest van de leerlingen een aantal dagen niet beschikbaar zijn", zegt Smies.

Veel voorbereiding
Do.IT en Smies hebben de eerste ronde wat betreft eindexamens al achter de rug. "Bij ons is alles vlekkeloos verlopen, maar een goede voorbereiding betekent wel dat ik al mijn andere werkzaamheden aan de kant moet schuiven", zegt Smies. Ook bij Do.IT verliepen de examens via de computer zonder problemen. "Maar het vergt aardig wat voorbereiding. Wij zijn in oktober begonnen met inventariseren", zegt hoofd ict van Do.IT Jeroen Kuijk.

Dit jaar zouden voor het eerst de examens natuurkunde en Nask (natuur- en scheikunde) verplicht via de computer moeten worden afgelegd. "Gelet op zowel de technische risico's en het beperkte draagvlak onder docenten en leerlingen leek het niet verantwoord om nu over te gaan tot verplichte invoering", zegt woordvoerder Marian Bestelink van het ministerie van Onderwijs. In 2007 en 2008 is er daarom geen verplichting om examens via de computer af te leggen.

"Het Cito moet papieren processen niet willen automatiseren. Ik denk dat meerdere examenmomenten een oplossing kunnen zijn", zegt Kuijk. Smies: "Je moet je afvragen of je zoveel examens wel op de computer wilt afnemen. Het legt onevenredig veel druk op de scholen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-02-05T17:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.