Minder HBO-studenten informatica

Steeds minder studenten kiezen voor een hbo-informaticaopleiding. In studiejaar 2007-08 daalde het aantal met ruim 8 procent. Dat blijkt uit cijfers van de IB-groep over de aanmeldingen voor het nieuwe jaar.

De diverse studies Informatica zijn dit studiejaar minder populair dan een jaar geleden. Koos in 2006 nog 1910 man voor een informaticaopleiding aan een hbo, in 2007 blijft dat aantal steken op 1752 studenten. Dit is een daling van ruim 8 procent.

Bij de Avans Hogeschool in Den Bosch daalde het aantal aanmeldingen voor informatica het hardst van alle hbo-opleidingen: van 104 naar 77 aanmeldingen, een afname van ruim 25 procent.

Terugloop

Koen van Brero, coördinator informaticaopleidingen bij Avans Hogescholen Den Bosch heeft geen directe verklaring voor die afname: "De afgelopen vier jaar zagen we het aantal studenten dat voor informatica kiest juist stijgen. In de keuzegids scoort onze opleiding ook goed. We merkten tijdens de voorlichtingsdagen al een terugloop in de aandacht. Kennelijk is onze opleiding bij de doelgroep niet bekend genoeg."

Het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor informaticaopleidingen aan de universiteit bleef gelijk. In totaal ligt het aantal aanmeldingen voor ict-opleidingen op hbo en universiteiten iets hoger dan een jaar eerder. In 2007 staat de teller op 6200 aanmeldingen (gegevens aanmeldingen week 37), in 2006 was dat aantal: 6078.

Mbo

Voor het mbo zijn geen gegevens over vooraanmeldingen bekend. Uit inschrijfgegevens over de afgelopen schooljaren blijkt dat de daling van het aantal mbo-studenten dat deelneemt aan een mbo ict-opleiding is afgezwakt.

In het schooljaar 2004-2005 was die daling nog 12,78 procent ten opzichte van het jaar ervoor en tussen 2005 en 2006 daalde het aantal met 9,12 procent. In het schooljaar 2006-2007 is die daling gekrompen naar 1,97 procent.

Opvallendste verschil tussen afgelopen collegejaar en het jaar ervoor is een forse stijging van het aantal leerlingen dat de opleidingen applicatieontwikkelaar en netwerkbeheerder volgt. Respectievelijk 41,58 en 64,48 meer dan het jaar ervoor. Het aantal leerlingen dat een opleiding tot applicatiebeheerder kiest nam met 77,27 procent af, van 44 naar 10 studenten (absoluut aantal) ten opzichte van een jaar eerder.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat ik zelf merk op mijn HBO-informatica opleiding is dat ruim een derde het eerste jaar niet haalt en dan nog eens een derde zijn Propedeuse niet binnen 2 jaar haalt. Er is dus ook veel uitval naast een teruglopend aantal aanmeldingen. Ik ben benieuwd naar een percentage van uitvallers over de gehele opleiding, ik schat zelf rond de 60 a 70 procent, maar misschien zijn de opleidingen niet zo happig om dat te geven.

Dat het aantal aanmeldingen afneemt hoeft niet perse te betekenen dat het aantal mensen dat de opleiding voltooid afneemt. Misschien ontstaat er juist een beter beeld van de opleiding, waardoor er minder studenten in het eerste jaar zouden moeten afvallen.

Als ict'er raad ik ook iedereen die het aan mij vraagt sterk af om in de ict te gaan werken. Een en al stress, lange dagen, heel erg veel reizen, veel file staan.
Je wordt daarbij ook nog even verantwoordelijk gemaakt voor allerlei bedrijfskritische processen. Laat ze zelf maar die gecrashte betalingsruns vlot gaan trekken. Laat ze zelf maar midden in de nacht een gecrashte harde schijf gaan vervangen. Als je vervolgens de dag erna om 5 over 9 aankomt wordt je vervolgens nog min of meer verteld dat je voor 9 uur binnnen moet zijn.
Wordt postbode, of melkboer, of minister president. Maar laat 'm geen ict-er worden.

Maar goed, dat is een persoonlijke ervaring, misschien zijn er andere mensen die positieve dingen kunnen bedenken bij ict.

De daling van het aantal deelnemers aan de opleiding Applicatiebeheerder komt voort uit het feit dat deze opleiding inmiddels is opgegaan in de opleiding ict-beheerder

Ik heb wel eens horen zeggen dat er minder mensen informatica gaan studeren omdat er veel werk naar het buitenland gaat. Als je bv. na je opleiding graag wil programmeren is het maar de vraag of je daar ooit de gelegenheid voor krijgt.

Er gaat veel programmeerwerk naar landen als bv. India. Heeft het dan nog zin om een HBO opleiding te volgen als je na je opleiding graag zou willen programmeren?

Het is toch gek dat de beste informatica-opleiding de grootste terugloop heeft. Dus dat studenten meer kiezen voor steden/reistijd dan voor een goed aangeschreven opleiding.

Eigenlijk moet je kijken hoe het zit na 1 jaar omdat dat de werkelijke ict'ers zijn die ook waarschijnlijk zullen afstuderen

Informatica opleidingen hebben minder aanmeldingen (hbo minder, universiteit gelijk, dus in totaliteit minder). Echter heeft ict in totaliteit op hbo en universiteit meer. Welke opleidingen worden dan onder ict verder verstaan, op informatica na?

Er zijn ook simpelweg minder jongeren. Over het hoofd wordt gezien dat de samenstelling van die bevolkingsgroep niet meer 100 procent Nederlands is. En die andere jongeren zijn heel anders. Dus je kunt niet meer met de bril die je de afgelopen 1500 jaar hebt gebruikt, naar de jeugd kijken. Er is een ongelooflijke fundamentele verschuiving aan de gang. Iedere bedrijfstak heeft er last van. Slechts weinigen begrijpen het.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-28T10:15:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.