MBO'er vindt binnen maand een baan

Bijna de helft van de afgestudeerde ict'ers met een mbo-diploma heeft binnen een maand een baan gevonden. Dat blijkt uit cijfers van Loket MBO-ICT.

Ict'ers met een mbo-diploma hebben steeds vaker een baan, een half jaar na hun studie. Drie procent van de ict'ers die in 2006 een mbo-diploma haalden zat na een half jaar nog zonder werk. Dat blijkt uit cijfers van Loket MBO-ICT dat onderzocht waar de afgestudeerde ict'ers terechtkomen na hun studie. "De belangrijkste reden is het aantrekken van de economie", zegt Joep Swagemakers, accountmanager ict bij ECABO, waar het Loket MBO-ICT deel van uitmaakt.

Verrassing

De meeste werklozen zijn ict'ers met een mbo-diploma op niveau drie. Deze conclusie is voor ECABO een verrassing. "We gaan hier verder onderzoek naar doen. We wisten dat er een problematiek was met afgestudeerden op niveau twee, maar zij stromen vaak door naar niveau drie en dan weer hoger", aldus Swagemakers.

Het grootste deel van de afgestudeerden met een mbo-diploma van een ict-opleiding vinden binnen drie maanden een baan. Bijna de helft heeft zelfs al binnen een maand werk gevonden. 60 procent van deze mensen heeft een baan die in het verlengde van de opleiding ligt, 82 procent werkt in de ict-sector. Gekeken naar alle mbo-opleidingen vindt 74 procent van de afgestudeerde mbo'ers een baan die in het verlengde van de opleiding ligt. Bij ict-afgestudeerden is dit percentage dus lager. Swagemakers denkt dat dit komt door het imago. "Studenten kiezen voor de opleiding en niet het beroep. We hopen door voorlichting studenten wat bewuster te laten kiezen."

Doorstromen

Studenten van een ict-opleiding in het mbo stromen vaker door naar het hbo dan studenten op andere opleidingen. Van de studenten die in 2006 een ict-opleiding op mbo-niveau volgden, stroomde 51 procent door naar hbo-opleiding. Het gemiddelde doorstroomcijfer op het mbo is 28 procent. "In 2004 en 2005 zag je veel afgestudeerden doorstuderen, omdat er door de recessie een overschot aan mbo'ers ontstond. Je zou verwachten dat er nu een groot aantal de arbeidsmarkt weer opzoekt, maar blijkbaar zien ze dat er vooral vraag is naar hoger opgeleiden", zegt Swagemakers.

Ongeveer een derde van de afgestudeerden met een mbo-diploma gaan aan het werk. Dat aantal neemt geleidelijk af. Ook het aantal afgestudeerden dat kiest voor een werk en leer-traject wordt steeds minder. Swagemakers vindt dat jammer. "We hopen dat dit toeneemt. Want met werken en leren bedien je eigenlijk twee heren."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-04T11:22:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.