ICT-probleem nekt online inburgeringsexamen

Cursisten kunnen sinds november 2014 niet vanuit het buitenland een online inburgeringsexamen afleggen. Dat komt door problemen met de beveiligde verbindingen tussen diplomatieke posten in het buitenland (ambassades) en de server in Nederland. Het was een maand lang helemaal niet mogelijk om het basisexamen vanuit het buitenland te doen. Als noodoplossing worden de examens offline uitgevoerd op laptops van de ambassades.

Dat schrijft minister Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid, in een brief aan de Tweede Kamer. Zijn ministerie is verantwoordelijk voor het inburgeringsexamen en reageert op Kamervragen. Asscher: 'Bij de implementatie van het basisexamen inburgering in het buitenland is geconstateerd dat er in de (zwaar beveiligde) technische verbindingen tussen de diplomatieke posten en de server in Nederland dusdanige vertragingen optraden, dat er niet op een adequate wijze examens konden worden afgenomen.'

Een woordvoerder reageert op vragen van Computable dat er binnenkort nieuwe beveiligde verbindingen worden getest en het probleem 'zo snel mogelijk' moet zijn verholpen.

In de brief schrijft de minister dat gedupeerden gecompenseerd kunnen worden voor kosten die ze hebben gemaakt als gevolg van de storing. Het ministerie zal in individuele gevallen bekijken of er een schadevergoeding wordt uitgekeerd. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die al vliegtickets hadden geboekt naar steden met een Nederlandse diplomatieke post waar ze de online test zouden maken. Of cursisten die al betaald hebben voor een examen dat door de storing niet kon worden afgenomen.

Extra kosten

De problemen met de beveiligde verbinding leiden ook tot extra inzet van personeel bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) in Groningen. Die organisatie verwerkt de examenresultaten. Asscher: 'Het onderdeel spreekvaardigheid van het basisexamen inburgering wordt door mensen beoordeeld. Met DUO is afgesproken dat zij extra mankracht inzet om ervoor te zorgen dat de opgelopen vertraging, door het tijdelijk niet kunnen afnemen van de examens, zoveel mogelijk wordt gecompenseerd door binnen drie weken na afleggen van het examen de uitslag terug te koppelen, in plaats van de maximaal acht weken die hier normaal voor staat.'

Met de IND (Immigratie en Naturalisatie-dienst) is afgesproken dat mensen, die van mening zijn dat de vertraging in het afleggen van het basisexamen gevolgen heeft voor de beoordeling van de mvv-aanvraag (machtiging tot voorlopig verblijf), dit (na het behalen van het basisexamen) bij de mvv-aanvraag kunnen aangeven.

Beveiligde internetverbinding

Sinds 1 november 2014 konden buitenlanders alleen nog inburgeringsexamen doen via een beveiligde internetverbinding tussen de Nederlandse diplomatieke post (meestal ambassade) in hun land van herkomst en de servers van DUO in Groningen. Die verbinding werkte niet goed. Informatie kwam vertraagd of helemaal niet door.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Klik je op Oefen het examen Kennis van de Nederlandse Maatschappij dan kun je een MSI laden. Vendor-specifiek, een misser, Mac en Linux gebruikers mogen niet oefenen.

Ik raad iedere Nederlander dit eens te doen, dan krijg je vanzelf medelijden met buitenlanders.
Mijn score? 95% komisch toch?

Al weer een ICT debacle bij de overheid. Je vraagt je altijd af wie dit soort systemen ontwerpt en binnen welke architectuur kaders. En dan ben je vervolgens benieuwd naar gebruikers acceptatietesten en productietesten. En vraag je je af waarom een dergelijk systeem in gebruik wordt genomen.
En waarom moeten die examens eigenlijk via een superbeveiligde netwerk verbinding. Zijn inburgeringsexamens staatsgeheim? Wat een blooper is dit.

"En waarom moeten die examens eigenlijk via een superbeveiligde netwerk verbinding."

Waarschijnlijk bedoelen ze met die zwaar beveiligde verbinding niks anders dan https i.p.v. http.

Lijkt me slechts een kwestie van slecht geconfigureerde (web)server, router(s), danwel dat er geen overcapaciteit is gebruikt (altijd veel overcapaciteit incalculeren voor belangrijke systemen).

"acceptatietesten"

Acceptatietests zijn niet gebruikelijk voor veel bedrijven, instellingen en overheden. Dat zou de voortgang/evolutie maar vertragen...

"Zijn inburgeringsexamens staatsgeheim?"

Ze zijn (uiteraard) wel geheim. (Zoals alle examens.) Dus https i.p.v. http. Anders kan je de antwoorden van de vragen eenvoudig(er) afluisteren/onderscheppen/hacken. Dan worden de vragen sneller openbaar (via torrents enzo), en zullen er meer mensen aanspraak kunnen maken op immigratie. Dat zal de VVD wel niet willen... ;)

"95%"

Dat lijkt me toch wel een voldoende? :)

"MSI"

Ook interoperabiliteit is niet gebruikelijk bij veel bedrijven, instellingen en overheden. Dat zou de softwareontwikkeling / uitgife van nieuwere versies ook maar vertragen.
Microsoft heeft een dikke vinger in de pap bij de meeste overheden. Vendor-lock in, zeg maar.

Nederlandse OverheidsICT kennismaking is in ieder geval gelukt.

@Felix Ha ha ha ha, wat leuk!

@Felix, hij is leuk.

Mensen die willen inburgeren gaan misschien wel twijfelen over Nederland, de ICT werkt daar ook niet en het is ook niet veel sneller;-)

@M,
Ik denk dat jij Buza onderschat. Ik schat in dat de lijnen naar de ambassades voorzien zijn van encryptie en misschien nog wel meer. Met https moet je echt je best gaan doen met belasting van de lijn om vertraging te veroorzaken.

Examens zijn geheim en zoals bij veel online examens, denk aan prometriic wordt per examen een meestal een set vragen uit een grote dataset geselecteerd, zodat je nooit weet welke vragen tegelijkertijd worden gesteld.

Ik denk dat er helemaal geen technisch probleem is, maar een communicatie probleem...
Zet de specialisten bij elkaar in een hok met een gezamenlijk doel en met een dag is het opgelost ;-)

Misschien zijn de examens geheim, denken verstandige mensen.
Maar ze liggen gewoon op straat.

Als ik het zo lees is het een standaard probleem.
Too many chiefs, too little indians.
Allemaal politiek gekonkel en de paar techneuten die al het werk moeten doen worden zoveel mogelijk tegengewerkt door mensen met hun eigen agenda's.

@Anko Als het niet werkt op afstand zal het toch wel een technisch probleem zijn al denk ik dat je communicatie tussen mensen bedoelt. Even de juiste mensen bij elkaar zetten klinkt goed maar is dat juist ook niet het grote probleem om die juiste mensen bij elkaar te vinden en bij elkaar te zetten? En is het ook niet een van de redenen dat DevOps beweging is ontstaan? Hoe haal je de ruis eruit, bij een beetje ICT oplossing praten heel veel mensen mee. Zoiets als wat Johan beschrijft.

Begreep uit het artikel dat er niet alleen op afstand problemen waren.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-01-07T11:59:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.