Studenten HU winnen Sogeti’s ProjectB

Award

Een team studenten van de Hogeschool Utrecht heeft afgelopen vrijdag 19 juni de eerste ProjectB Challenge gewonnen. ProjectB is een initiatief van Sogeti met als doel om het leven van mensen met een beperking via technologische oplossingen te ondersteunen of de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Ict-dienstverlener Sogeti heeft een half jaar geleden verschillende studententeams van hogescholen uitgedaagd informatietechnologie in te zetten om mensen met een beperking te ondersteunen. Een groep van zes informaticastudenten van de Hogeschool Utrecht (HU) ontving uiteindelijk de award voor de ontwikkeling van een applicatie voor autisten. Met die applicatie kunnen autistische studenten gemakkelijker op een structurele manier afspraken maken met anderen. Behalve de award kregen alle leden van het winnende team ook een Apple Watch.

In de eerste fase van het project konden de studententeams van zo’n vier tot zes leden zich inschrijven met hun ideeën. Een jury beoordeelde de voorstellen en de beste vijf teams gingen door naar een tweede fase. In deze periode hebben de teams hun ideeën uitgewerkt tot een prototype of werkende dienst. Ieder team werd begeleid door een coach van Sogeti. Zo werd een virtual reality bril ontwikkeld die de ervaring geeft van het ‘buiten zijn’ voor bedlegerige mensen. Team twee kwam met een game die het analytisch vermogen traint voor mensen die moeilijk met stress of andere emoties kunnen omgaan. Het derde studententeam bedacht een bril waarmee doven en slechthorenden zich beter door het verkeer kunnen bewegen.

Kornuit

De winnende oplossing, genaamd Kornuit, is een app waarmee via een verbinding met Facebook en andere sociale media platform afspraken kunnen worden ingepland. Een online vriendenlijst wordt overgezet naar Kornuit en via algoritmes wordt er een analyse van de vriendenlijst gemaakt. Op basis van deze analyse doet Kornuit op gezette tijden suggesties voor het maken van afspraken met vrienden die bijvoorbeeld dezelfde dingen leuk vinden als de gebruiker. Als de gebruiker kiest voor een suggestie kan de gebruiker vervolgens heel eenvoudig een afspraak maken met deze vriend, of deze afspraak gelijk in Google Calendar zetten. Dit driestappenplan wordt op een hele heldere manier weergegeven en is makkelijk in gebruik. ‘Kornuit moet een maatje zijn voor jonge autisten. Als de uitrol van deze app goed verloopt, willen we de app ook in het buitenland lanceren. Kornuit is nu zowel in het Nederlands als het Engels beschikbaar,’ vertelt Cindy Jong, teamleider van het winnende studententeam van de HU.

Jury

De ProjectB-jury bestond uit Loes Bierma van het Nederlands Patiënten en Consumenten Platform, Erik Spin van de Nederlandse Orde Voor Uitvinders en Menno van Doorn, directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT).  

Het initiatief is de eerste editie in Nederland en wordt in Frankrijk onder de naam Defi H al vier jaar zeer succesvol uitgevoerd door de Franse tak van Sogeti.

ProjectB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-22T11:40:00.000Z Annemiek Sprado