Studenten multimedia verbouwen kelder DIF

Dutch Innovation Factory bundelt onderwijs, onderzoek en ondernemerschap

Dutch Innovation Factory

Ongeveer honderd studenten van de Haagse Hogeschool hebben in twee weken tijd een interactieve installatie opgezet in de Dutch Innovation Factory. Vrijdag 19 juni 2015 presenteerden tweedejaars studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design (CMD) hun interactieve project tijdens hun HCI-labs expo.

Voor het vak Human Computer Interaction (HCI) hebben de studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design (CMD) aan de Haagse Hogeschool in zes weken de theorie en technieken aangeleerd. Het project HCI-labs is de kers op de taart waarbij zes studiepunten te halen zijn. Studenten konden hierbij kiezen uit vier aangeleerde technieken: augmented virtualization, wearables en tangibles, artificial creatures en computer vision.

Virtual Skydive - Via een Oculus Rift, en een tuigje van de plaatselijke klimwand in Zoetermeer hebben de studenten van dit project een parachutesprong nagebootst.

Daarna werden er teams gevormd en waren de studenten vrij om te bedenken en te maken wat ze maar wilden, zolang het maar een interactieve installatie betrof. Volgens de CMD-opleidingsmanager is het doel dat de studenten met de technieken spelen en kijken wat er allemaal mogelijk is. Ze hoeven geen product te ontwikkelen wat direct kan worden ingezet.

Vrijdag 19 juni 2015 werden de twintig projecten van de tweedejaars studenten gepresenteerd tijdens de HCI-labs expo. Vol trots en enthousiasme vertelden de studenten over hun projecten aan ouders, medestudenten, oud-studenten en andere bezoekers. 

Vorig jaar organiseerde de Haagsche Hogeschool voor het eerst het project. De Dutch Innovation Factory bood hierbij de ruimte. Deze was twee weken geleden een lege kelder met wifi en wat stoelen en tafels. De studenten hebben zelf de materialen die ze nodig hadden gezocht en gekocht en kregen enkel de apparaten als een Oculus Rift of een Leap Motion controller ter beschikking vanuit de hogeschool.

De Dutch innovation factory

Augmented Onderzeeër - Aan de hand van computer vision en een hoop piepschuim van de plaatselijke bouwmarkt, waan je je bij dit project in een onderzeeër. De studenten gebruiken qr-codering voor het imiteren van het uitzicht in een onderzeeër.

Sinds vorig jaar is de Dutch Innovation Factory (DIF) gevestigd in Zoetermeer op het Dutch Innovation Park. Op dit nieuwe Zoetermeerse business park zitten onder andere Siemens Nederland, Teleplan, Nokia en Atos. De DIF is de ontmoetingsplek voor onderwijs, onderzoek én ondernemerschap op het gebied van ict. Zo zijn naast de faculteit voor IT & Design van de Haagsche Hogeschool ook een incubator, Crosspring/Lab en tientallen ict-bedrijven in het gebouw gevestigd. Het centrale gebouw beschikt ook over een grand café, flexwerkplekken en vergaderfaciliteiten.

Volgens directeur Rien de Vries gebeurt het vestigen van onderwijsinstellingen met bedrijven op één terrein vaker, maar het vestigen in één gebouw is een nieuw concept, zeker wanneer daaraan een incubator wordt toegevoegd. Daarnaast maakt het werken in één gebouw het een stuk gemakkelijk om elkaar te ontmoeten, vertelt de Vries.

Bedrijven kunnen zich enkel in de DIF vestigen wanneer zij lid worden van de 'fabriek'. Hiervoor moeten zij ook daadwerkelijk wat willen toevoegen aan het concept. Denk daarbij aan het aanbieden van stageplekken of het geven van gastcolleges. De DIF kan goed worden toegepast op meerdere locaties in combinatie met andere hogescholen en bedrijven. Uiteindelijk is het een doel om meerdere DIF’s te krijgen; zo staat de vestiging in Zoetermeer bekend als de DIF079.

Computable Awards 2015

De Dutch Innovation Factory is genomineerd als ict-opleider van het jaar voor de Computable Awards 2015. Stemmen op de genomineerden kan tot en met 12 oktober 2015. Breng hier je stem uit op ict-opleider van het jaar en de andere categorieën. Op 3 november 2015 worden alle winnaars tijdens de Computable Awards bekendgemaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Haagse hogeschool

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-24T09:24:00.000Z Annemiek Sprado
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.