PO-raad pleit voor meer glasvezel op scholen

Dit artikel delen:
Glasvezel

Basisscholen moeten zo snel mogelijk geld krijgen om glasvezelverbindingen aan te schaffen. Daarvoor pleit de PO-raad, dat de belangen van het basisonderwijs behartigt. Op dit moment heeft 59 procent van de basisscholen geen glasvezelverbinding. De raad trekt aan de bel omdat alle scholen in 2018 een snelle internetverbinding moeten hebben. In dat jaar starten alle groepen 8 met een digitale eindtoets.

Vooral buiten de grote steden moeten veel scholen het doen met een tragere verbinding. In totaal gaat het om zo'n vierduizend scholen. Enkele honderden scholen zouden alleen via een telefoonlijn internetten, meldt de NOS.

Uit cijfers blijkt verder dat één op de dertien scholen geen Wi-Fi heeft. Van de scholen die dat wel hebben, geeft een derde aan dat het Wi-Fi-signaal niet in de hele school te ontvangen is. 'Gezien de wettelijk opgelegde digitale eindtoets in 2018, een toets die wordt aangepast aan het niveau van ieder kind, is een snelle internetverbinding geen luxe, maar een verplichting', stelt de belangenorganisatie.

De raad verwacht dat niet alle scholen de middelen hebben om zelf de glasvezel aan te schaffen. De PO-raad wil daarom dat de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken, de provincies en de gemeenten geld beschikbaar stellen voor die scholen.

Online lesmateriaal

Volgens de PO-raad is de politiek zich nog niet voldoende doordrongen van de noodzaak van glasvezel voor alle basisscholen. 'Er is enorm veel lesmateriaal online beschikbaar gekomen de afgelopen jaren', zegt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad tegen de omroep. 'Dat vraagt steeds meer dataverbruik. In veel gevallen volstaat de verbinding die de school heeft niet meer.'

Er wordt ook gekeken naar samenwerkingsverbanden, waarbij gemeenten en bedrijven meebetalen aan de netwerken. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben al geruime tijd bezig met glasvezel voor de brede school "de Vonder" in Moergestel Gem Oisterwijk. Er loopt een glasvezel kabel precies langs de school die afkomstig is van een verzorgingshuis die vlak achter de school staat . Wij willen daar bij aan prikken maar dat kost natuurlijk geld. Nu heb ik dat stuk gelezen in Trouw van de PO raad. Waar moet ik zijn voor een subsidie .

Onzin natuurlijk! Een implemtatie hiervan is glasvezel, maar coax kale voldoet evengoed. Mensen moet niet de eisen verwarren met de technische implementatie.

Wat ze feitelijk willen in SNEL INTERNET en een vaste verbinding.

Jammer dat mensen niet weten waarover ze het hebben en dan maar wat roepen.

Ik krijg een beetje het gevoel uit dit artikel dat er veel scholen zijn waar nauwelijks aan fatsoenlijk IT beheer wordt gedaan. Want als Wi-Fi niet door de hele school te ontvangen is, heeft dat toch echt helemaal niets te maken met de snelheid van de internetverbinding, maar wel met onvoldoende accesspoints.
Het feit dat niet iedereen tegelijk op internet kan heeft met die snelheid ook niets te maken, wel met beschikbare bandbreedte. En die kun je gewoon bijkopen, ook via een kabelaar. Tenzij je in een of ander achteraf gebied zit waar het commercieel niet interessant is een dikkere lijn te leggen. Daar heb je dan idd de overheid voor nodig om e.e. te financieren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-17T09:53:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.