MBO speelt in op ICT-innovaties beroepen

Het middelbaar beroepsonderwijs past de lesstof van studierichtingen aan zodat deze beter aansluit op de beroepspraktijk. Door de opkomst van ict en technische innovaties is een aantal beroepen behoorlijk veranderd. Met deelvakken die beter aansluiten op de beroepspraktijk moeten scholieren beter worden klaargestoomd op de praktijk. Mbo'ers die een zorgopleiding volgen kunnen bijvoorbeeld keuzevakken volgen over zorg en technologie en zorginnovaties.

De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft een lijst van vierhonderd 'keuzedelen' opgesteld. Bij de totstandkoming van die keuzevakken is onder meer rekening gehouden met beroepen die door de opkomst van ict zijn veranderd.

Als voorbeeld noemt SBB de digitalisering in de meubelindustrie en architectuur. Daaruit is het keuzedeel '3D-modeling productietekeningen in de meubelindustrie' ontstaan. Een ander voorbeeld is het keuzedeel 'zorginnovaties en technologie.' Dat leert mbo-studenten om technologische hulpmiddelen in te zetten in de zorg, zodat bijvoorbeeld ouderen langer zelfstandig kunnen blijven.

In de lijst staan ondermeer ook de keuzedelen 'Geo-ICT', 'digitale vaardigheden' voor verschillende opleidingsniveau's, 'verdieping van operators in de procesindustrie' en 'zorginnovaties en technologie'.
De nieuwe keuzedelen zijn maandag 22 februari 2016 door OCW-minister Bussemaker aangenomen. Met de keuzedelen kan worden ingespeeld op de veranderende arbeidsmarkt.

Nieuwe aanvragen

Keuzedelen nemen ongeveer 15 procent van de uren per beroepsopleiding in beslag. Er zijn nog ongeveer tweehonderd keuzedelen in ontwikkeling. Deze laatste zullen naar verwachting in juli 2016 ter vaststelling aan de minister worden aangeboden.

Zowel het onderwijs als het bedrijfsleven kunnen voorstellen indienen om een keuzedeel te ontwikkelen. SBB beoordeelt de initiatieven die via s-bb.nl/keuzedelen binnenkomen.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-22T16:04:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.