Veel lof voor ICT-onderzoek Twente

De Universiteit Twente (UT) krijgt een hoge waardering voor zijn onderzoek naar ict. De universiteit behaalt als enige van de negen onderzochte Nederlandse universiteiten de hoogste score voor zowel de kwaliteit van onderzoek als de relevatie van die studies. Ook het aantal bedrijven dat vanuit de universiteit ontstaat en de verwerving van externe financiering staan hoog aangeschreven.

Dat blijkt uit het rapport Research Review 2009-2014 waarin negen Nederlandse universiteiten onder de loep zijn genomen. Dat volledige rapport van een visitatiecommissie onder leiding van prof. Gerard van Oortmerssen is hier te downloaden.

De commissie roemt de integrale benadering die het onderzoeksinstituut Ctit kiest voor technische en sociale wetenschappen. In het Ctit is al het ict-onderzoek van de UT ondergebracht. De gemaakte strategische keuzen, met als actuele maatschappelijke uitdagingen safety, cybersecurity & privacy, energy en health & well-being, noemt de commissie toekomstgericht en welgekozen.

Volgens het rapport is in de benadering van de UT gekozen voor de pijlers betrouwbare netwerksystemen en computing waarbij de mens centraal staat. In de eerste pijler staan de wetenschappelijke uitdagingen rondom betrouwbare software en complexe systemen centraal. De tweede pijler onderzoekt natuurlijke en intelligente interactievormen tussen mens en technologie.

UT licht in een persbericht over het rapport toe: 'De wetenschappelijke staf van het Ctit beschikt volgens de commissie over competenties op wereldniveau. Het gaat om multidisciplinair onderzoek en de universiteit is goed vertegenwoordigd in Europese publiek-private partnerships zoals de toekomst van het internet. Ook wordt gewezen op een goed systeem voor het schouten van jong talent. 'Promovendi, van over de hele wereld, prijzen de onderzoeksomgeving die open staat voor delen en samenwerken', aldus de onderzoekers. 

De universiteit benadrukt dat het onderzoek kan bogen op een breed eigen aanbod van ict-gerelateerde opleidingen, met bacheloropleidingen als technische informatica, business & it en de nieuwe richting creative technology, en masteropleidingen als computer science, human media interaction en internet science & technology.

De universiteit: 'Als schoolvoorbeeld van internationale en multidisciplinaire samenwerking noemt de visitatiecommissie het project Wibrate, waar informatici samenwerken met werktuigbouwkundigen en civiel-ingenieurs: sensoren, draadloze communicatie en data-analyse leiden hier tot nieuwe systemen om trillingen en slijtage van industriële systemen of infrastructurele werken te monitoren.'

Spinoffs

Verder komt naar voren dat met gemiddeld vier spinoff-bedrijven per jaar Informatica in Twente zeer ondernemend is. 'Het starten van een onderneming wordt nadrukkelijk gestimuleerd en het Ctit en Kennispark Twente leveren een voor Nederland unieke combinatie van incubators, accelerators en venture capital-bedrijven', benadrukt de universiteit. 'In Twente spreek je eerst met een business developer en niet met juristen', stelt de visitatiecommissie. De externe gerichtheid blijkt ook uit de financiering, die voor 48 procent bestaat uit externe subsidies en voor 18 procent uit contract research.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-01T15:44:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.