1,4 miljoen voor aanpak lerarentekort informatica

Verwachting dat tekort aan informaticadocenten verdubbelt

De Nederlandse bètafaculteiten gaan gezamenlijk schakelprogramma's aanbieden om het tekort aan leraren voor informatica en scheikunde terug te dringen. De schakelprogramma’s zijn gericht op studenten en zij-instromers die bepaalde vakinhoudelijke kennis missen en die via een flexibel opleidingstraject leraar kunnen worden.

Het initiatief voor de schakelprogramma’s komt van de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit Twente en de Universiteit Utrecht. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt 1,4 miljoen euro beschikbaar voor de financiering van het programma.

'Bij gebrek aan geschikte docenten is het vak informatica op diverse scholen al afgeschaft', licht projectaanvrager Elwin Savelsbergh van de Universiteit Utrecht toe. 'Bovendien is de verwachting dat de tekorten aan scheikunde- en informaticaleraren de komende jaren meer dan verdubbelen. Met name het aandeel universitair opgeleide leraren daalt sterk, terwijl zij toch de ambassadeurs zijn die leerlingen enthousiasmeren voor een universitaire bètastudie.'

Vakkennis

Met de schakelprogramma’s moeten nieuwe doelgroepen voor het leraarschap aangeboord worden, zoals studenten die een brede of interdisciplinaire universitaire bèta-opleiding volgen. Zij hebben al veel kennis van informatica of scheikunde in huis, maar missen nog een deel van de voor het schoolvak benodigde vakkennis. 'Tot nu toe was het voor deze groep lastig om zich bij te scholen. Ze moesten daarvoor meerdere keren per week aanschuiven tussen de studenten in de reguliere bacheloropleidingen', licht penvoerder Universiteit Utrecht toe.

Via de nieuwe schakelprogramma’s Chem4all en Inf4all, kunnen aankomende docenten gedeeltelijk online modules volgen om hun ontbrekende kennis aan te vullen. Hierdoor hoeven ze slechts één dagdeel per week naar de cursuslocatie in het centrum van Utrecht te komen.

Nascholing

De schakelprogramma’s zijn daarnaast nadrukkelijk ook bedoeld als nascholing voor zittende docenten. Voor hen zijn vooral de modules interessant die voorbereiden op vakinhoudelijke vernieuwingen in de nieuwe examenprogramma’s van scheikunde en informatica.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wat groeit en wordt steeds kleiner : "een gat in de heg". Van Jip en Janneke, de spin in het web van de gat tussen de generaties. Verdubbelde tekorten, net zoiets als varkenscyclus, maar dan anders.
Chem4all :-) Vroeger was je een smeerkees als je iets met Chemie deed en een kapitalist als je ondernemer was. Toen de 2008 crisis, waarbij bleek dat ook als je geld schept uit niets, dat het toch op kan. Daarna was financiele sector even uit de mode. Kort natuurlijk want money makes the world go round. Startups zijn nu hot en nerds cool.
En ik oud.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-15T11:20:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.