Ziggo: 10.000 kinderen leren programmeren

Kabelaanbieder Ziggo wil in 2016 tienduizend jongeren in de leeftijd van zeven tot twaalf jaar programmeerles geven. Iedere woensdagmiddag geven medewerkers les in programmeertaal Scratch. Dat gebeurt in het Nederlandse hoofdkantoor in Utrecht. Ook organiseert het bedrijf verschillende evenementen om jongeren kennis te laten maken met programmeren en techniek.

Tijdens de eerste sessie in Utrecht op 11 mei 2016 waren onder meer Ziggo-ceo Baptiest Coopmans en atlete Dafne Schippers aanwezig. Zij gaven het startschot voor de programmeermiddagen. Ziggo wil in 2016 in totaal tienduizend kinderen in contact brengen met het programmeren. Dat gebeurt via de wekelijkse programmeersessies, maar ook met de CoderDojo's, dat zijn bijeenkomsten die het bedrijf samen met CoderDojo Nederland organiseert. 'Onlangs namen 1024 kinderen in de Ziggo Dome deel aan de grootste Europese CoderDojo ooit', aldus de organisatie. Bij de eerste sessie op het hoofdkantoor waren dertig deelnemers.

Volgens Coopmans is het belangrijk om de interesse voor techniek bij jongens en meisjes al vanaf de basisschool op een leuke manier te stimuleren. 'Wij vinden het belangrijk om het onderwijs in deze activiteiten te ondersteunen en zoveel mogelijk kinderen de kans te bieden om in aanraking te komen met techniek. Graag openen we onze deuren om nog meer kinderen kennis te laten maken met ons bedrijf en onze collega's. Om te laten zien dat voor de diensten die wij leveren, waardoor zij met elkaar kunnen communiceren, ook allemaal techniek nodig is.'

'Twee uur gemotiveerd'

Volgens Coopmans sluiten de Dojo's daar goed bij aan. 'Je ziet dat het de kinderen erg aanspreekt en dat zij op speelse wijze zelf kennismaken met techniek. Zij zijn ruim twee uur gemotiveerd en geconcentreerd bezig met programmeren.'

CoderDojo voegt toe dat programmeren kinderen leert logisch en gestructureerd te denken en begrijpen hoe technologie werkt. Zolang programmeren niet standaard in het onderwijs is opgenomen vindt Ziggo het extra belangrijk dit buiten school aan te bieden. Het wil dit jaar nog tienduizend kinderen kennis laten maken met programmeren en is ambassadeur van CoderDojo Nederland. Daarnaast biedt Ziggo op verschillende woensdagen in het jaar op de kantoren door het land programmeersessies aan. 

Campus Party

Er zijn allerlei initiatieven om jongeren meer aan te moedigen om met ict aan de slag te gaan. Zo vindt van 25 tot 29 mei 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht een Campus Party plaats. Het is voor het eerst dat het grootste techfestival ter wereld in Nederland wordt gehouden. Campus Party wil technische jongeren stimuleren en een broedplaats zijn van innovatie. Vijf dagen lang werken techtalenten en innovators samen aan toekomstgerichte oplossingen in hackathons, challenges en workshops van bedrijven als Rabobank, Achmea en Exact. Bekijk hier het programma.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-05-13T14:53:00.000Z Pim van der Beek