Datawetenschappers sluiten pan-Europees pact

Europa samenwerking

Zestien onderzoeksorganiaties uit verschillende Europese landen hebben een tienjarige overeenkomst gesloten voor een pan-Europese samenwerking op het gebied van datawetenschap. Het project heet EUDAT Collaborative Data Infrastructure (CDI). De deelnemers delen infrastructuur, kennis en kunde. De samenwerking moet bijdragen aan de bevordering van datawetenschap.

Volgens de deelnemers gaat het om een belangrijke stap in de verbetering van samenwerkingen. Deelnemers committeren zich op de ontwikkeling, het beheer en de uitvoering van pan-Europese onderzoeksdiensten op het gebied van data en de totstandkoming van een gezamenlijke infrastructuur. Verschillende onderzoeksgroepen moeten beter samenwerken en kennis en kunde delen. De zestien deelnemende organisaties vertegenwoordigen ongeveer vijfhonderd onderzoeksgroepen.

Namens Nederland nemen de Koninklijke Nederlandse Akademie Van Wetenschappen en Surfsara deel. Surfsara ondersteunt wetenschappelijk onderzoek met geavanceerde ict-oplossingen zoals supercomputers.

EUDAT CDI haakt in op een Europese Open Science Cloud. Het gaat om een virtuele omgeving waarin 1,7 miljoen onderzoekers hun gegevens opslaan, delen en verspreiden onder verschillende wetenschappelijke disciplines. Daarbij moet data door meerdere instellingen worden hergebruikt voor nieuwe analyses en onderzoeken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-10-05T11:58:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.