Vijfde Europese codeweek van start gegaan

Plan 'Samen Digiwijzer' gaat digitale ongelijkheid op scholen tegen

Deze week is de vijfde Europese Codeweek gestart. Overal in Europa vinden activiteiten plaats voor kinderen, georganiseerd door scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties. Het doel van de Codeweek, die overigens loopt tot en met 22 oktober, is om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te laten komen met digitale geletterdheid. Kinderen kunnen leren programmeren, hacken of op een andere manier werken aan hun digitale vaardigheden.

In Nederland zijn circa vijftig organisaties actief in de Codeweek. Zij organiseren tal van activiteiten, uiteenlopend van programmeerlessen en spelen met een robot tot het kraken van codes. Vandaag was de kick-off van de Nederlandse activiteiten van de Codeweek bij het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs in Den Haag. Daarbij is het plan 'Samen Digiwijzer' gepresenteerd, dat als doel heeft meer kinderen te bereiken om zo digitale ongelijkheid tegen te gaan.

Dit is nodig omdat naar schatting meer dan de helft van de basisscholen in Nederland nauwelijks aandacht geeft aan digitale vaardigheden in het onderwijsprogramma, aldus de initiatiefnemers Codepact, Mediawijzer.net en Kennisnet. Het gaat dan bijvoorbeeld om informatievaardigheden tot je veilig kunnen bewegen op internet en van computational thinking tot mediawijsheid. 'Digitale geletterdheid wordt - naar het zich laat aanzien - een vast onderdeel van het curriculum. Veel basisscholen zijn al actief op het gebied van digitale geletterdheid, maar het is moeilijk om dit in alle leerjaren door te voeren,' aldus programmamanager Margreet de Vries.

De initiatiefnemers willen gezamenlijk een zogenoemde Circle of Support vormen en scholen helpen met het invoeren van digitale geletterdheid. In eerste instantie richten zij zich op scholen die nog niet of nauwelijks actief zijn op dit gebied door bijvoorbeeld gastdocenten te leveren of lesprogramma's aan te dragen.

Apple

Onder de bedrijven die activiteiten organiseren hoort ook Apple. Het computerbedrijf houdt ter ere van de EU Code Week honderden programmeersessies in Apple Stores in Europa. Deze sessies maken al deel uit van de leerprogramma’s die in de Apple Stores worden aangeboden. Apple is van plan komend jaar in ruim honderd Apple Stores in tien landen in heel Europa zo'n zesduizend programmeersessies te organiseren. Programmeurs in spe van alle leeftijden kunnen daar leren programmeren in Swift.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-10-09T16:36:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.